07/09/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия: Над 50 млн. лв. годишно губим от източване на ДДС само в металургията

 - Г-жо Паунова, защо сега алармирате за проблема с неплащане на ДДС от фирми длъжници?
 - От две години държавата упражнява натиск върху фирмите, защото иска да докаже, че събира парите от ДДС. Не се знае обаче дали това са реално постъпили в хазната пари, или само начислени на легитимните фирми, открити по веригата на дадено плащане. Така плащат на няколко пъти  всички по веригата на дадена доставка освен реалните нарушители на закона, т.е. тези, които източват ДДС.

 - Това означава ли, че на легитимните фирми държавата връща ДДС и след даден период от време им казва: „Сега го върнете, защото по веригата някой не си го е платил?“
 - Да, и така по веригата на дадена доставка „гърмят“ поне 3 или 4 фирми, които трябва да плащат неправомерно заради този, който източва ДДС.

 - Заради една фирма всички останали по веригата трябва да плащат. Но не може ли да се види коя е тази фирма и да се търси единствено от нея неплатеният ДДС?
 - Когато разговаряме с инспекторите от НАП, те ни казват: „На посочения адрес такава фирма няма.“ Затова пък ние имаме точно посочен адрес и сме там, когато ни потърсят. В нашите разговори с данъчните, които проведохме, разбрахме, че те познават тези, които не плащат.
Когато ги притиснем да се търси само от нарушителите отговорността, данъчните ни казват: “Събираме доказателства“, и мълчат. Така стана и със захарта, доколкото си спомняте. Казва се, че почти няма бизнес с големи обеми и стойности на ДДС, да не е засегнат от тези схеми. Това е повсеместно. Данъчните обаче са решили въпроса по другия начин – чрез начисляване и възстановяване на ДДС на фирмите, които могат да бъдат намерени и реално работят на светло.

 - Как стоят нещата конкретно в бранша на металургията?
 - При нас е по-скоро обратното. Ние сме потърпевши от това, че бързо се разпродават железата, внесени в България чрез фирми фантоми, които се оказва, че ги няма. Знаете, че няма митнически контрол, защото сме свободна граница в общността, въпреки че аз не съм убедена, че не може да се проследи кога камионът преминава границата, къде се разтоварва и на каква цена се продава стоката. Но тук се иска да се впрегне капацитетът на цялата държавна машина. Данъчните обаче твърдят, че нямат разследващи функции. Става въпрос за много пари. От наши разследвания се оказва, че на годишна база губим над 50 млн. лв. от източване на ДДС само в металургията.

 - Твърдите, че държавата е намерили по-лесния и удобен начин – да си търси невнесен ДДС при изрядните платци?
 - Работим в последно време доста активно с НАП. Ние настояваме да се разследват тези фирми, които внасят желязо и не плащат ДДС. Но има избирателна активност при данъчните – пари се събират от този, който плаща. Други остават встрани от контрола и наблюдението на НАП и тук е големият проблем.

 - Може ли да се приеме, че има данъчен чадър върху големи длъжници на НАП?
 - Вероятно тези фирми имат някакъв чадър и той  сигурно струва много пари. Ако искате да ви кажа името на този човек - няма да мога, но ние сме дали в НАП имената на фирмите, които се занимават с тази дейност, и те би трябвало да намерят човека.

 - Как точно става схемата с източване на ДДС във вашия бранш?
 - Проблемът е изключително важен за нас. Знаете, че металургията произвежда големи обеми продукция с висока стойност и това е лесен начин да се правят удари при доставка на различни видове метали от страни - членки на ЕС. Особено чувствително от началото на годината е производството на арматурно желязо. Със започването на строителния сезон се оказа, че нашите обекти получават арматурно желязо предимно от Гърция на много по-ниски цени, които са възможни единствено заради данъчна измама. Нашето проучване показва, че произведеното в Гърция желязо се продава там на цени, близки или малко по-високи от тези на българските производители. На българския пазар обаче това желязо автоматично става с 20% по-евтино. Ние сме сезирали НАП по този въпрос през месец февруари т.г. и досега сме провели осем срещи с данъчната администрация. Дават ни се обещания, че се работи по проблема, но нищо не се променя. В момента производството на арматурно желязо е намаляло почти с 50% от нивото на миналата година. Смятам, че предложението да има публичност и контрол в данъчната администрация почти не се случва. Нашата ситуация е като диалог с ДКЕВР, т.е. никой не е в състояние да води  разговор с аргументи. Всички клатят глава, че разбират проблема, но резултат няма.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване