07/09/12 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния - преждевременни сондажи за непредвидим референдум

Зиаре.ро

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Първият сондаж след насрочването на референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му обявява резултат в ущърб на Траян Бъсеску от над 60 процента. Който има все пак някаква памет, може да си спомни, че първите сондажи на референдума през 2007 г. обявяваха над 70 процента в ущърб на отстранения президент.

Платени сондажи

Всъщност нито на президентските избори, нито на кметските, сондажите не сочеха като победител Траян Бъсеску, който, не се знае поради какво чудо, никога не е имал късмет на сондажите, но винаги е имал успех на изборите.

Разбира се, като казвам “чудо”, нямам предвид, че изборите не са били коректни - вечния боен кон на губещите – а факта, че имам една голяма въпросителна по отношение на сондажите, особено телефонните.

Въпросителната става още по-голяма, като се има предвид фактът, че професионалните анкетьори работят срещу заплащане, като всяко друго ООД, и точно затова проверявам първо не кой е направил проучването, а кой го е поръчал, съответно кой плаща. Златното правило на маркетинга казва, че един успешен бизнес има в основата си американския принцип: добро обслужване, добро заплащане.

От 322 до 256

Както и през 2007 г., кампанията за сваляне на президента започна много преди отстраняването му, чрез телевизиите Антена на холдинга Гривко и парите на Феликс (кодово име на лидера на Консервативната партия Дан Войкулеску, под което е работил за Секуритате - бел. ред.). Кампанията на Траян Бъсеску започна от момента на отстраняването му и продължи един месец. Кампанията срещу него продължи две години.

Все пак за един месец успя да привлече вниманието на избирателите по-ефективно, отколкото Войкулеску за две години. Помните ли още лозунгите? Единият от тях беше “322″ (броят на парламентаристите, които подкрепиха отстраняването на Бъсеску през 2007 г. - бел. ред.), другият беше просто изброяване на едни имена, при чуването на които участниците в митинга отговаряха с “хуууу!”: Войкулеску-Феликс, Джоана-Вънту, Таричану-Патричиу, Нъстасе-Илиеску.

Никой още не знае какви лозунги ще измисли Траян Бъсеску този път, тъй като той е абсолютно непредвидим, но не може да ми убегне фактът, че случайността сякаш му изправи на пътя римата между 256 (броят на парламентаристите, които подкрепиха отстраняването на Бъсеску в петък - бел. ред.) и самозастрелялия се Адриан Нъстасе.

Трудно е да си представим как ще проведе кампанията си г-н Бъсеску, но ми се струва сигурно, че няколко неща са в негова полза. Във всяко от тях Бъсеску има коз.

Козовете на Бъсеску

Първият. Правосъдието наистина започна да функционира. Случаят Нъстасе е доказателство, случаят Вънту е друго доказателство, случаят със заплашването на Конституционния съд - още едно, макар че Понта и Антонеску в крайна сметка го преобърнаха на 180 градуса.

Вторият. Бъсеску усети много добре, че истинският му противник не е (настоящият председател на Сената - бел.ред.) Крин Антонеску, на когото дори не обръща внимание, а (премиерът- бел. ред.) Виктор Понта. Уязвимостта на Понта дава предимство на Траян Бъсеску. Понта е един персонаж, сякаш  поднесен на тепсия така, че да го видят всички паднал от коня, преди още да е започнала битката. В страната на Кацавенку (герой от комедия на драматурга И.Л.. Караджале - бел.ред.) нищо не е по-убедително от това да предизвикаш отвращение към един обикновен преписвач (Понта беше обвинен в плагиатство от брианското списание “Нейчър”-бел.ред.), а Траян Бъсеску успя да го предизвика.

Третият. В двата месеца управление новата власт не успя да даде на румънците нищо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване