07/10/12 07:03
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов призна престъпление, няма шега

Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Сайт на ГЕРБ и на Агенция митници

Няма майтап, нито преувеличение. От видеозапис на премиера Бойко Борисов, разпространен вчера, стана ясно, че той признава за извършено престъпление. Става дума за прословутия му разговор с шефа на митниците Танов, в който той го кара да спре проверката в завода на Михаил Михов - Мишо Бирата. Това е престъпление по чл. 143 и по чл. 282 от Наказателния кодекс, което предвижда наказания до 6 години затвор и от 3 до 10 години - въпрос на процесуални действия.

Въобще не става дума за преиначаване на думи или за заяждане.
Досега Борисов и Танов по повод изтеклия в медиите запис са казвали, че разговорът е манипулиран, но без да дават подробности. Танов съобщи миналата година, че е сглобен от няколко разговора.
Премиерът обаче даде нови подробности, които съдържат самопризнание. Видеото е от срещата на Борисов и вицепремиерите Цветанов и Дянков с блогърите Асен Генов и Константин Павлов-Комитата – създатели на сайта Politikat.net. Двамата следят обещанията на ГЕРБ и тяхното изпълнение, което е станало повод за срещата.
По време на разговора Борисов признава, че се е обадил на Танов заради Мишо Бирата, както той го нарича в разговора (въпросният Михаил Михов почина миналата година след скандала).
Борисов като обяснение за обаждането казва, че президентът Първанов го е помолил, затова се е обадил.
Думите му са:
„НЕ Е ПРАВИЛНО, НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ПРАВЯ, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки – АЗ РЕАГИРАХ И СЕ ОБАДИХ НА ТАНОВ, прекрасно знаейки, че телефонът на Танов е под контрол.”
(От тези думи се разбира също, че премиерът знае, че шефът на митницата се подслушва, което е самопризнание, че подслушванията във висшата държавна администрация са правени със знанието лично на премиера. Това вече е показателно за диктаторския тип управление, който има България в момента).

Борисов казва на Танов в разпространения запис:
„Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.”

Сега пред блогърите Борисов не се отрича от тези си думи, а само посочва, че от разговора липсвали ругатня към президента Първанов и няколко реплики. Казва също, че „с няколко леки пипания, разговорът придобива съвсем друг характер” (виж по-долу по-пълен цитат от казаното от Борисов пред блогърите). Но той повтаря няколко пъти “прибирай ги оттам” и “извади ги оттам”, “обещал съм да не го закачам”. Сега признава, че се е обадил по ходатайство на президента Първанов, което не трябвало “да го прави” и “не било “правилно”. С това потвърждава, че е оказал натиск върху служебно лице. Блогърите можеха да му зададат уточняващи въпроси, за да признае повече. Но казаното е достатъчно да даде основания прокурори да повдигнат срещу него обвинения в неопределено бъдеще.

Обаждането на Борисов е много сериозно престъпление, колкото и на феновете му или на привикналия с подобни практики българин да не им изглежда така. На практика премиерът на страната нарежда на шефа на митницата да спре проверка срещу нарушител. И не само срещу нарушител, а срещу човек, който е взел кредит от 2 млн. лева за същата бирена фабрика от СИБанк - по онова време ...

Публикувана на 07/10/12 07:03 http://e-vestnik.bg/15078/borisov-prizna-prestaplenie-nyama-shega/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване