07/10/12 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Бъсеску предаде поста президент на Крин Антонеску

Държавният глава на Румъния Траян Бъсеску временно предаде във вторник поста президент на своя съперник Крин Антонеску, който е председател на Сената и лидер на Социаллибералния съюз, съобщиха световните агенции. Процедурата последва заседанието на Конституционния съд от понеделник през нощта, който потвърди решението на парламента за импийчмънт на Траян Бъсеску. Съдбата му ще бъде определена окончателно на референдума на 29 юли. Румънският президент веднъж оцеля при подобен вот преди 5 г., когато през 2007 г. Социаллибералният съюз, инициатор и на сегашния импийчмънт, се опита да го свали от власт. След потвърждението на Конституционния съд премиерът Виктор Понта, който вече бе обвинен от ЕС, Франция и Германия в нарушение на принципите на правовата държава, заяви, че това решение доказва окончателно, че „всички демократични и конституционни норми са били спазени“.
Критиците на Понта в Румъния и чужбина обаче се противопоставят на редица действия преди вота, като уволнението на националния омбудсман и промяна в закона за референдумите, която прави по-лесно отстраняването на Траян Бъсеску, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване