07/10/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Може да спрем преференциалните цени на тока от ВЕИ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян  Добрев има право при достигане на определени нива на развитие на възобновяемите източници на енергия да спира механизма за преференциални цени. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев във вторник по повод предложението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев преференциалните цени за зелената енергия над 30 киловата да отпаднат.
Ако го решат, това трябва да се направи по съответния ред, който е предвиден в закона, и ние, разбира се, че ще го изпълним, подчерта той.
Време е малко да охладим ентусиазма за ВЕИ, защото потребителите трябва да ги плащат. Виждате какво напрежение създава всяка промяна в цените нагоре, каза Семерджиев.
Цените на електроенергията за целия период от 2009 г.,  откакто ние ги определяме като цени, са под нивата на натрупаната инфлация. Т.е. цените на електроенергията никога не са били инфлационен фактор в страната. Сравнено с миналата година, увеличението от 13,65% може да се окаже такъв фактор, но трябва да се гледа целият период. Най-голям е делът за увеличение на крайната цена за разходите за възобновяеми източници. Става дума за цялото увеличение, което средно е 13,66%. 7,8%  от него се дължат на разходите за възобновяеми източници, заради емисиите на ТЕЦ идват допълнително 2,5%. Влиянието на топлофикационните централи е 2,94%, на дългосрочните договори – 1,03%, на мрежовите услуги – 0,64%, обясни Семерджиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване