07/12/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

11 НПО и кметове на общини искат среща с премиера заради Закона за горите

Екоактивисти, без да притежават необходимите познания и противно на всякаква логика, налагат антиекологични норми в Закона за горите: те настояват горски територии да се урбанизират и така да се застроят, като  се промени статутът им завинаги, се казва в откритото писмо до министър-председателя Бойко Борисов от 11 неправителствени организации и кметове на засегнати  общини. Ще бъде в интерес на цялото българско общество да ни дадете възможност за лична среща с вас, между първо и второ четене на закона в парламента,  за да защитим експертните позиции на организациите и общините, които представляваме, за да  се намерят добрите норми.
Ние не сме съгласни  България да стане част от лошия прецедент в света. Не можем да останем безучастни към надвисналата опасност да  се направи законодателна грешка поради неоправдан натиск върху законодателния орган от неексперти в областта, за която e повече от вероятно  всички ние да платим тежка социална и  екологична цена.  
Твърдо настояваме да се разпишат ясни правила относно подмяната на съществуващи стари ски съоръжения и изграждането на нови лифтове и влекове в горските територии. Това е повече от логично и наложително предвид амортизацията на тези съоръжения, което рано или късно ще ги превърне в опасни за  гражданите. С нескрито съжаление и изненада отбелязваме, че такива правила в предложените текстове няма. Това всъщност е истинският консенсус по проблема - българите искат  да ходят в планината  за спорт, здраве и туризъм, за да й се радват, без да й вредят. Това е видно от социологическо проучване на „Сова Харис“, проведено в  края на юни 2012 г.
Именно затова ние, като представители на българското гражданско общество - Асоциацията на туристическите агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Камарата на архитектите в България, Българската асоциация по европейско право, Съюзът на архитектите в България, Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, Институтът за правни анализи и изследвания, „Произведено в България”, Българският олимпийски комитет, Българският Червен кръст, Българската ски федерация,  кметовете на общините: Банско, Разлог,  Сапарева баня, Самоков, Дупница, Костенец, Берковица, Якоруда, Гоце Делчев, предлагаме и активно търсим вашето съдействие за подновяване на обществената дискусия относно измененията в Закона за горите във формат, който освен екологичната отразява икономическата, юридическата, социалната и не на последно място, експертната гледна точка. 
В противен случай изключително подробен анализ за абсурдния  казус със Закона за горите ще бъде изпратен  на г-жа Вивиан Рединг, вицепрезидент на Европейския съюз, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдие, основни права и гражданство – пазител на хартата на основните права на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване