07/12/12 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът прие ветото на президента върху Закона за горите

Парламентът одобри ветото на президента върху Закона за горите и прие на първо четене два нови проекта за промени в същия закон. Така в четвъртък депутатите на практика отхвърлиха спорните поправки, облекчаващи строежите на ски съоръжения в горски масиви.
От опозицията обаче оспориха и останалите текстове, обвинявайки ГЕРБ, че създават хаос в горския сектор заради непрестанните промени в нормативната уредба.
От БСП нарекоха измененията в закона корупционни и лобистки в полза на две фирми в бранша, които според депутата Димчо Михалевски са  „Глобъл пропърти консулт“ и „Норд форест груп“. Лобизмът ставал последователно – първо с промяна в закона, а после и в наредба чрез министъра на земеделието Мирослав Найденов.
Далаверите в момента по думите на Михалевски ставали през стоковата борса, откъдето близки до властта фирми изкупували на едро по 100–180 хиляди кубика, след което ги разбивали на малки пакети от по 2000 кубика и ги препродавали с по 20 лв. разлика на кубик.
„Това са пари, платени на ръка, които не се отчитат пред държавата, пари от контрабанда“, обясни червеният депутат, който е бивш зам.-министър в регионалното министерство по времето на тройната коалиция.
Новите лобистки промени пък били предложени още в отменения проектозакон, върнат от президента, но тогава те били заглушени от екопротестите по другите спорни предложения, свързани със строежите на ски писти.
Юнал Тасим от ДПС  изказа несъгласие с друга промяна, според която горските трябвало да ходят с дрегери и да проверяват ловците за алкохол. Ако те бъдат хванати с концентрация над 0,5 промила, ги грози глоба от 200 до 2000 лв., гласят текстовете.
Според Тасим това било обида за 130 хиляди души, колкото били ловците у нас. Било обичай те да седнат на обяд за „по едно наздраве“, но това не означавало, че са „пияници“ и че трябва да бъдат третирани като закононарушители, обясни тезата си депесарят. Той помоли управляващите да оттеглят текстовете преди гласуване на поправките на второ четене.
В четвъртък депутатите обаче приеха единодушно друг проектозакон за горите, предложен от Христо Бисеров. Той отменя невъзможността да се обжалват глоби до 100 и до 1000 лв. Поправката е следствие от отменени текстове от Конституционния съд по друг закон – за движение по пътищата, според които глоби под 50 лв. не можеха да се обжалват.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване