07/15/12 09:28
(http://radiomilena.com/)

Силата на духа

2 1024x768 Силата на духа

Няма човек на този свят, който да не иска да бъде разбиран, обичан, подкрепян, забелязван. Това иска и една жена от Поморие, която след инсулт получава физически ограничения и започва да се бори за равни права. Все повтаря, че е човек като всички останали и желае да я приемат такава. Боли я от отношението на хората към нея. Прави всичко възможно, за да води нормален живот.

Действително е трудно да си човек с увреждане. В мига, когато човек го получи, той се изправя пред толкова много проблеми, че изглежда за него сякаш няма никаква надежда да води отново пълноценен живот.

Постепенно започва да се адаптира и нагажда към увреждането по свой собствен начин и време. После става напасването между субективния свят на личността и външната среда. Ако двата свята си пасват добре, приспособяването става по-бързо и по-успешно.

Албена Пенева е на 52 години, много жизнена, енергична, работлива. Работи като организатор в Дружеството на инвалидите в Поморие. Активно участва в социални и професионални занимания. Успешно преодолява проблемите на физическата среда. Има сили и потенциал да се справя с трудностите. Т.е. стреми се все по-близко към оптимално ниво на съгласуваност личност – среда. Борбена, усмихната и преследваща целите си.

На първите летни игри за хора с увреждания, организирани от община Поморие тя спечели първо място в плуването. Зае второ място в крайното класиране след всички изиграни състезания. Но това не беше достатъчно, та реши да поеме предизвикателството да плува сама от Поморие до Несебър. Нещо немислимо дори и за най-добрия плувец.

Дали преплува това разстояние- няма значение, защото това което постигна със своето двучасово плуване в Черно море без прекъсване, е изключително. Това е победата на духа над тялото. Това е желанието за водене на пълноценен живот. Албена показа , че въпреки съществуващите функционални ограничения, може да направи много със силата на духа ,това което е немислимо дори за човек без увреждане.

Като зам. кмет на община Поморие, отговарящ за хуманитарните дейности бих казала, че темата за социалната интеграция на хората с физически увреждания е особено важна. При срещите и разговорите с Албена, както и с много други хора със специфични потребности, се докосвам до болката им, усещам техните емоции. Подкрепям усилията които влагат , оценям тяхната воля за живот и смятам, че е нужна още по-голяма обществена подкрепа, за да се създават нагласи и формират умения, необходими за успешната и реална интеграция на хората с увреждания.

Диана Апостолова – Зам. Кмет Образование, култура и хуманитарни дейности

1 1024x768 Силата на духа

4 Силата на духа

5 Силата на духа

3 1024x768 Силата на духа

 Силата на духа

bookmark Силата на духаsvejo Силата на духаgoogle Силата на духаdelicious Силата на духаstumbleupon Силата на духаfacebook Силата на духаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване