07/16/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Синдикатите търсят Борисов за съдействие за подписване на колективния договор

Синдикатите искат среща с премиера Бойко Борисов, за да им съдейства за  подписване на колективния трудов договор в здравеопазването. Според синдикатите това се налага, защото въпреки публичните изявления на здравния министър Десислава Атанасова, че е готова да съдейства и да домакинства преговорите между синдикати и работодатели, досега официална покана за среща от нейна страна няма.  „Въпреки заявеното желание на министъра да домакинства и да съдейства за продължаване на диалога, до ден днешен няма такава покана и няма такава среща. Поради това ние отчитаме, че диалогът зацикля, и ще поискаме среща с премиера за съдействие, тъй като министърът явно не желае да бъде подписан такъв договор”, заяви пред Zdrave.net д-р Иван Кокалов от КНСБ. „Не синдикатите са виновни за провала, а по-скоро работодателите и министърът, който всъщност се явява и работодател на тези работодатели, защото назначава директорите на болниците, които са държавна собственост”, каза още д-р Кокалов.
Същевременно от Българската стопанска камара разпространиха становище, в което се казва, че е необосновано искането за увеличение на заплатите на лекари и медицински сестри, защото нивото на задлъжнялост на лечебните заведения е огромно.  Според експертите на камарата към 31 май 2012 година задълженията на държавните и общинските болници са над 347 милиона лева, като от тях 88 милиона лева са просрочени. При това положение увеличени заплати могат да имат само работещите в болници без просрочени задължения и в добро финансово състояние.  От камарата предлагат с бюджета за 2013 година да бъде осигурен допълнителен ресурс, с който да се покрият част от задълженията и да се даде шанс на повече здравни работници да получат увеличение на заплащането си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване