07/17/12 13:36
(http://www.klassa.bg/)

HSBC прала пари на наркотрафиканти и терористи

Комитетът към Сената на САЩ за национална сигурност публикува доклад, в който има сведения за това, че най-голямата британска банка – HSBC, в продължение на дълги години е прала пари на мексиканските наркокартели, съобщиха агенциите.
Във филиалите на банката в Мексико имало редица високопоставени клиенти, които са били подозирани за търговия с наркотици, но техните сметки не били замразявани въпреки подозрителната активност по тях. Само били наблюдавани. Освен това сътрудниците на HSBC са допускали милиардни преводи от отделенията в Мексико за САЩ, като не са известявали за това регулаторите, твърдят авторите на доклада.
Сенаторите са изяснили, че през тази банка са минавали средства от Саудитска Арабия и Бангладеш, които били насочени за подкрепа на терористите. През банката са минавали и пари на ирански фирми, въпреки че това е забранено заради наложените от Вашингтон санкции на Техеран.
Небрежният контрол вътре в HSBC е довел до невъзможност да се проследят транзакции за 15 млрд. долара, осъществени между средата на 2006 г. и средата на 2009 г. И още: между 2007 и 2008 г. при мексиканските операции на HSBC са преместени 7 млрд. долара в САЩ. Според доклада властите и в двете страни са предупредили HSBC, че суми с такъв размер вероятно идват от търговия с наркотици.
В доклада се посочва още, че от банката между 2001 и 2007 г. са осъществени повече от 28 000 сделки, които са идентифицирани от външни одитори като вероятно незаконни.
Миналата седмица стана ясно, че и Банк ъф Америка /Bank of America/ е разследвана за пране на пари на мексиканския наркокартел „Лас Зетас“ /Las Zetas/. В САЩ банките могат да бъдат наказани, ако не сигнализират за подозрителни финансови дейности, дори до момента да не е имало обвинение към банките. „Зетас“ е определяна като най-жестоката криминална организация в Мексико.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване