07/17/12 18:41
(http://radiomilena.com/)

Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуство

peyka 150x150 Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоКакто може би помните, през зимата част от черноморието ни пострада от бури, имаше сериозни наводнения и разрушения. Поморие е с формата на тесен полуостров, така че имаше разрушения и от двете страни.

Към днешна дата не виждам сериозни щети от разрушенията, каквото може, е възстановено. Част от бетонните пейки на крайбрежната алея са циментирани. И тук идва най-хубавото – по инициатива на местни хора (и с подкрепата на общината, нека отдадем дължимото) тази пролет повечето пейки бяха превърнати в произведения на изкуството. В рисуването са се включили предимно художници от Поморие и Бургас. От тях познавам Жоро Димитров, култова личност в поморийския ъндърграунд, и (засега, но не за дълго, надявам се само виртуално) Албена, която се подписва като Алберта.Рисуването на бетонните пейки в Поморие за мен е важно не само като прекрасен пример за алтернативно изкуство, което бързо успява да се превърне в една от забележителностите на града – туристите се надпреварват да се снимат на това шарено място. Не по-малко значимо е друго – този акт на изкуство е отговор на травмата от разрушенията по време на наводненията. Без оплакване, без страх, а напротив – с въображение и усмивка. Природните бедствия могат да бъдат трагични. Но природата, сама по себе си, не е трагична или радостна – радостта и трагизмът са свойства на човешкото. А човешкото тържествува, когато е способно да създава изкуство и радост дори тогава, когато природата му дава поводи за обратното.

Светла Енчева,  наполовина от Поморие (по бащина линия )

 

 Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуство

bookmark Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоsvejo Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоgoogle Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоdelicious Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоstumbleupon Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоfacebook Цветните пейки в Поморие или за посттравматичното изкуствоСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване