07/20/12 10:13
(http://radiomilena.com/)

Яворови дни 2012 в Поморие

P1010050 150x150 Яворови дни 2012 в ПомориеНационалните поетични празници „Яворови дни“ в Поморие 2012  започнаха на 19 юли. Жители и гости на града се събраха в храм „Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие да запалят свещичка, да се помолят и да си спомнят Яворов,който през месец септември 1899 г. идва в Анхиало (Поморие) на работа като телеграфист. Заупокойна молитва отслужи отец Иван. Във възпоменателните слова беше припомнено делото му. Беше почетена и паметта на загиналите по време на атентата на летище Бургас.Фотодокументална изложба представи Регионален исторически музей- Благоевград с тема „100 години от началото на Балканските войни 1912-1913 г. Четата на Яворов в Освобождението на Банско”. Слово произнесе Снежана Захариева за участието на Яворов в Национално-освободителното движени. Тя припомни думите му: ”Мен ме тегли навсякъде, където има борба за право и справедливост и аз ще понеса своята малка жертва пред всички олтари, в които гори огънят на българската самопожертвователност”. Името на Пейо Яворов бе споменато като ореол на величие и бесмъртие, което блести редом с имената на титаните на българското национално-освободително движение-Ботев, Левски, Гоце Делчев и др. Но като че ли все нещо не достига, за да се извае образът му в неговия пълен ръст. Все още неговият образ е загадка. „Не много години, а много живот в малко години прави човекът ценен” е споделено от Яворов и неговият живот го доказва. Със своето творчество Пейо Яворов повдига българския духовен живот на едно по-високо европейско стъпало. Той умира на 36 години, а успява да издигне българската поезия до европейски висоти, да постави основите на модерния български театър, създавайки пиеси, играни и до днес. Поет, писател, драматург, журналист, редактор, революционер, обшественик – Яворов изпълва краткия си живот със значими дела. На Яворовите скали слово за поета произнесе Мирела Иванова . Именно тук на скалите на поморийския бряг дълги часове на размисъл е прекарал той и музата му донася образи, които бърза да запише в своя анхиалски бележник. Тук се ражда поемата „Калиопа“, елегията „Арменци“ и др. В края на август 1900 година Яворов напуска Анхиало и заминава за София. Но дълго време натрупаните в Анхиало впечатления оказват влияние върху творчеството на поета, а споменът за тази година озарява паметта му до последните мигове от краткия му живот.“ Поднесени бяха венци и цветя на този достолепен паметник, съграден през 1959 г.  „Яворов- европейският поет на България”-мулти арт спектакъл бе представен в Кинотеатър Поморие в края на първия ден от националните поетични празници „Яворови дни” 2012 в Поморие. Той е част от проекта на Община Поморие „Палитра от изкуства”. Под режисурата на Георги Къркеланов актьори представиха творчеството на Яворов,  художници показаха картини, вдъхновени от поезията му,  имаше музика и танци. Всички тези различни изкуства бяха обединени в темата Яворов и показаха приемствеността между традиционното и модерното.

P1010081 Яворови дни 2012 в Поморие

 382401 262663443848102 993639938 n1 Яворови дни 2012 в Поморие

 Яворови дни 2012 в Поморие

bookmark Яворови дни 2012 в Помориеsvejo Яворови дни 2012 в Помориеgoogle Яворови дни 2012 в Помориеdelicious Яворови дни 2012 в Помориеstumbleupon Яворови дни 2012 в Помориеfacebook Яворови дни 2012 в ПомориеСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване