07/27/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Демоните на граничаря

Лъжа ли в романа си „Реката на смъртта”?

Предизвикан отговор по реплика на мой почитател, който ми писа, че в романа ми има неистини и че съм представил българина като злодей

Димо Райков (вдясно) с най-продавания френски писател Марк Леви. Снимка: личен архив

(Б.р. - Романът на Димо Райков „Реката на смъртта” (ИК „Хермес”) разкрива механизма на един особен вид престъпление на комунизма, което според автора и днес старателно се прикрива - стотици обикновени хора от бившия Източен блок, дръзнали да бягат на Запад и избрали да пресекат границата тук, вместо търсената свобода, са намерили смъртта си на граничната бразда – виж повече тук.)

Джакомо Леопарди, един от най-проницателните изследователи на общественото поведение, творил през 19 век: “Най-мразени са винаги тези,които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от небето, стига то да им е било спестено на думи.”

Eто, появи се най-сетне и подобно мнение. И то не от анонимен, а от добре възпитан мъж, когото аз много уважавам. не само заради това, Ангеле, че си редовен мой читател,(…) но преди всичко като човек от сърцето на подобен сюжет, тоест бивш офицер от Гранични войски.

Всъщност случи се така, че учейки във Велико Търново, където имаше и военно училище, аз и досега се радвам на толкова много приятели бивши или настоящи военни.

И в скоби - някои от тях ми писаха с благодарност за романа, дори трима изявиха желание да ми разкажат още по-потресаващи, според техните думи, истории от подобен характер.

А един от тях направо ми каза, че след като е прочел моя роман, се е почувствал… свободен. Освободен от демоните, така се изрази, които досега са го били преследвали цял живот от битието му на граничар

Исках, много исках подобно мнение. Очаквах го.  И се радвам, че е от човек като теб, с когото можем да поговорим честно, по мъжки. И то пред моите останали читатели. Да, очаквах подобно мнение. Първо, защото то показва, че така или иначе, книгата те е развълнувала. И второ, защото искам да кажеш на всички на висок глас истината. Но не твоята истина, Ачо, а ИСТИНАТА! Ти си мислещ човек, убеден съм в това, затова и очаквам ИСТИНАТА.

Иначе хората от Малко Търново, които, според теб, казвали,че няма истина в романа ми, с изключение засега на един-двама, казват много хубави думи на баща ми за книгата!

Представяш ли си, в това наплашено от памтивека Малко Търново, което ти толкова добре познаваш, там си служил, там си работил, съпругата ти е оттам - та в това Малко Търново, захвърлено и оставено на самотек от същите тези, които от съвсем малки ни учеха, че хората оттатък границата са “мръсни капиталисти”, “турчоля”, “лоши хора” … сега малкотърновци, които и до днес са така бдителни, когато видят чужд човек, че веднага, по навик и инерция от ония времена, търчат към милицията, пардон, полицията, да кажат добра дума за сюжет, който за тях толкова години е бил забранен!

За това се изисква едва ли не геройство, нали?… Това са хора, на които и кръвта им е заразена от страха от “ония”, които, мислят си те, макар и голяма част вече мъртви, все още ги наблюдават на ...

Публикувана на 07/27/12 22:39 http://e-vestnik.bg/15238/demonite-na-granicharya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване