08/02/12 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

След атентата – пазене след дъжд качулка

Противоречиви версии, неясноти за атентатора и безпомощните медии у нас

Факсимиле от статията във френския седмичник “Експрес”. Снимка: “Биволъ”

На летище София има строги мерки за сигурност, каквито няма и на летище Тел Авив.
Достъпът на автомобили до сградата на терминалите е ограничен, навсякъде – и вътре, и вън – щъкат униформени и цивилни хора от всякакви служби. Такава охрана няма и на летищата в Израел, свидетелстват хора, които пътуват до там.
Пазене по български и след дъжд качулка.
Подобно е и на летище Сарафово край Бургас, също и във Варна.
Но, оказва се, че въпреки строгите мерки, сигурността е рехава (читателят може да очаква утре потвърждение на това твърдение)..
Българските служби тепърва има да се учат на сигурност и охрана.

15 дни след атентата в Бургас у нас още не могат да се осъзнаят какво се е случило. България вече е не е същата, но не може да го проумее. Трябва да се променят много неща. Новите мерки по летищата са неадекватни. Много проблеми за пътниците, а малко сигурност.

Безпомощните медии в България

Част от проблема е и поведението на медиите. В други страни те изпреварват дори полицията, съдействат с разкрита от тях информация, публикуват неофициални версии, които се оказват полезни за разследването. У нас големите медии се оказаха само стойки за микрофони на министрите, които обясняват объркано какво се случва. Пресцентърът на МВР се опита да възпре публикациите на непотвърдени от тях версии.
Като се изключат някои интервюта на „Дарик радио” и „Дневник” с чужди експерти по тероризъм, които обясниха, че има пропуски в сигурността в България, останалите основно повтаряха какво казват министрите. А те докладваха какви са отличници и как отлично работят с чуждите служби. Вместо от експерти, медиите трябваше от министри да научат например, че разпространеният портрет на терориста бил 95% близък до оригинала (според Цветанов) и 96-100% (според министъра на икономиката Добрев).

Портретът от МВР и снимките на главата

Дни преди да се появи официалният портрет на терориста, сайтът „Биволъ” публикува снимки на възстановената му глава, правени в моргата. Автентичността им беше потвърдена от лекари от бургаската болница.

Официалният портрет на загиналия атентатор, разпространен от МВР.

Ясно се вижда, че има разлики между снимките на главата и портрета, съставен с фоторобот. И те не са само във формата на лицето, която естествено е обезобразена до голяма степен. Синият цвят на очите на атентатора е смущаващо различен от този на разпространения от МВР портрет.
Причините може да се различни. Възможно е това да е тактика на МВР и западните служби, които се занимават с разследване на атентата. Тъй като снимките са разпространение от Интерпол в 190 страни по света, рано или късно ще се появи информация кой се крие зад съставения портрет.

Но случаят е показателен за безпомощността на българските медии в такива случаи.
Фалшивата шофьорска книжка на атентатора се появи най-напред в американската телевизия АВС, откъдето беше препечатана и у нас.

Снимки на възстановената глава на атентатора в моргата в бургаската болница. Снимки: “Биволъ”

Първите по-конкретни версии за атентата, които се различават от приказките на вътрешния министър Цветанов, се появиха също първо в израелски и западни вестници. Първият портрет на евентуален съучастник, съставен с фоторобот, също се появи в израелски вестник.
Българските вестници бяха неми свидетели, цитиращи обясненията на министри.
Малко български медии се осмелиха да публикуват ...

Публикувана на 08/02/12 23:47 http://e-vestnik.bg/15289/sled-atentata-pazene-sled-dazhd-kachulka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване