01/01/11 15:41
(http://ruslantrad.com/)

Остри реакции в арабския свят след атентата в Александрия

Реакциите в Египет и арабските страни след атентата в Александрия са еднозначни-остро осъждане на подобни акции. Президентът Хосни Мубарак се закани да “отсече главата на змията”, с което заплаши салафитската група, че действията им няма да останат ненаказани.

По Al Jazeera Arabic текат постоянно съобщения от зрители, които изразяват съпричастие към загиналите, както и, че страната не трябва да се поддава на провокации.

Опозицията в Египет, начело с Мохамед Барадей, обвини правителството на Хосни Мубарак, че не е осигурило защита на гражданите си. “Мюсюлмански братя” осъдиха атентата в официално изявление. Партията Ghad, начело с опозиционера Айман Нур, издаде декларация, в която обвинява министъра на вътрешните работи на Египет, Хабиб ал Адли, че не е обърнал внимание на сигурността и заплахите от екстремистки групировки.

Повечето арабски страни вече са изпратили своите съболезнования на Египет, като медиите подчертават писмото от сирийската държавата, като се има предвид леда между Кайро и Дамаск.

Много потребители във Facebook и Twitter смениха профилните си снимки с тази, изразяваща съпричастие към загиналите, както и призив да не се допуска междурелигиозно напрежение.
Има инициатива на блогъри призоваваща мюсюлмани да се включят на следващата християнската литургия на 7 януари. Също така има създадени пунктове за кръводаряване.

Random Posts

Публикувана на 01/01/11 15:41 http://ruslantrad.com/?p=7201
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване