08/07/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Сланата на фанатичния ислям попарва свободен Тунис

Асошиейтед прес

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Хиляди твърдолинейни мюсюлмани скандират лозунги против евреите. Нощем младежи вилнеят из градовете, протестирайки срещу “богохулното” изкуство. Демонстрации на религиозни студенти се израждат в юмручни боеве и оскверняване на тунизийския национален флаг.

В люлката на Арабската пролет преходът от диктатура към демокрация до голяма степен беше по-безпроблемен, отколкото в съседните страни, защото тук нямаше жадни за власт военни или въоръжени милиции, които да пречат на процеса.

Но управлението на подкрепяната от светски сили ислямистка партия е изправено пред неочаквана заплаха - нарастващата дързост на свръхконсервативните мюсюлмани -салафистите, които искат да наложат на тази 10-милионна африканска страна строго управление по законите на исляма.

Смята се, че твърдолинейните салафисти са само няколко десетки хиляди. Но техните организирани и чести протести срещу това, което те смятат за поругаване на исляма, особено от страна на хора на изкуството, разтърсиха Тунис и успяха да мобилизират недоволните и гневни младежи много по-умело, отколкото светските опозиционни партии.

Експерти предупреждават, че евентуален икономически спад може да превърне тези изблици на гняв с религиозен оттенък в новия език на опозицията. Тунизийската икономика се сви с 2 процента за последната година и безработицата възлиза на 18 процента - при младите е и по-висока.

“Няма съмнение, че безработицата влошава положението”, каза Уилям Лорънс, представител за Северна Африка на международната неправителствена организация Международна кризисна група. “Те се присъединяват към салафизма, защото нямат към какво по-добро да се присъединят от социална, политическа и духовна гледна точка”.

В новите условия на свобода на словото салафистите агресивно нападат свободно изразеното мнение на тези, които според тях обиждат исляма. Основната им мишена са творци, които са използвали демократичното въстание, за да поставят остри, често пъти провокативни въпроси за отношенията между религия и общество. Потисканото по време на режима на президента Зин ел Абидин Бен Али напрежение излиза на повърхността.

Филм, озаглавен “Нито Аллах, нито господар”, посветен на секуларизма и дело на режисьор атеист, излъчен по телевизията анимационен филм, в който Бог е изобразен като старец, и наскоро организирана изложба, засягаща религиозни теми - всичко това предизвика гнева на салафистите.

Изложбата “Пролетта на изкуствата”, организирана през юни в богатото предградие на столицата Тунис Ла Марса, стана причина за безредици, при които загина един човек и бяха ранени 100. Много от картините поставяха под въпрос ролята на религията в обществото, като някои от тях очевидно бяха насочени към салафистите. Имаше изображения на забулени жени, окачени на боксови круши, на забулени жени, затрупани с камъни, картини на демонични брадати лица.

Оглавяваното от ислямисти правителство реагираше предпазливо на салафистките демонстрации, съзнавайки, че те самите някога са били жертва на правителствени репресии и страхувайки се от още по-голямо радикализиране на салафистите.

Това стана причина правителството да бъде обвинявано от либералната и лявата опозиция, че е неспособно да опази стабилността, та дори и по-лошо - в съучастие в извършваното от екстремисти насилие.

За тунизийските власти борбата със салафистите се усложнява и от факта, че те не са обединени в ясно и единно движение, а по-скоро са разделени на различни групи, някои от които дори може да са манипулирани от светски настроени представители на стария режим. Именно в това е разликата с Египет, където салафистите си създадоха политически партии и участват в политическия живот.

Салафистите не изникнаха от нищото в следреволюционен Тунис. Движението се разви тихомълком при управлението на Бен Али, който активно репресираше умерените мюсюлмани от управляващата сега партия “Ан Нахда” - продължители на присъщата за Тунис традиция на реформаторския ислям.

При управлението на Бен Али имамите се назначаваха от държавата и религиозните училища се затваряха. Много от хората, които бяха отритнати от официалната светска култура на френскоговорящия елит, се обърнаха към строгия салафистки ислям ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване