08/09/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Благодарностите – за Радо и Матей, извиненията – за Найден

След разгромната победа над Германия с 3:0 на волейболния четвъртфинал в Лондон вече спокойно можем да поднесем своите благодарности и извинения. Благодарностите са за Радостин Стойчев и Матей Казийски, които удържаха мъжката си дума и дезертираха от националния отбор, след като по думите им те класираха лъвовете за Лондон. Да си спомним само хаоса, който цареше на „Арена Армеец“ по време на финалите за Световната лига. Страхотно хрумване бе например плакатът „РадостIN – ЛазарOFF”, с който верните фенове масово изразяваха искането си Радо - а с него и Матей, да останат и да си отиде шефът на федерацията Данчо Лазаров. Добре, че „италианците“ удържаха на думата си. Иначе конфликтът между играчите в двата лагера щеше да се задълбочи и най-вероятно нямаше да играем в петък полуфинал. А това не е малко постижение за едно талантливо поколение, в което Матей бе наистина най-ярката звезда, но светеща някак самотно, като Полярната, и разделяща отбора на полюси. Все пак във волейбола не може да се играе на шеста олимпиада като Йордан Йовчев. И да имаме предвид, че България е играла досега два пъти за медали на олимпиада – един път на полуфинал през 1972 г. в Мюнхен, загубен от японците с 2:3, както и последвалият мач за трето място от СССР – с 0:3. И още един път по време на „куците“ игри в Москва през 1980 г., когато стигнахме до финал, загубен от СССР с 2:3. Тогава западният свят бойкотира игрите, САЩ не участваха, а Бразилия още не беше се осъзнала, че освен да рита топката, може и да я забива над мрежата.
Затова какъвто и да е резултатът от полуфинала в петък срещу Русия, успехът е категоричен.
А сега за извиненията. Вероятно всички пристрастени към играта са си скубали косата от хаоса преди Лондон и едва ли са вярвали, че Найден Найденов (кой пък беше този?) може да изведе един осакатен отбор (без Полярната звезда и отличния разпределител Андрей Жеков) чак до полуфинал. Затова трябва да се извиним за недоверието към Найден Найденов. А успехът се дължи най-вече на отбора, играл сплотено като никога досега за тези бляскави мигове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване