08/10/12 21:56
(http://e-vestnik.bg/)

Български загадки: Защо си нямаме аристокрация?

В този свят, дето стана едно глобално село, току се срещнем с някой чужденец, па било то и в интернет, и той започне да се хвали, че неговият род е давал барони и графове от 10-12 века назад. Те, разбира се, са получавали благодорнически титли в резултат най-вече на военни заслуги към краля.

Именно заради войни, робство, политически интриги и борби ние пък днес си нямаме български род, който да се похвали със западната аристократична дълговечност. Друг е въпросът, че приблизително половин век в самостоятелната история на страната ни аристокрацията и интелигенцията се унищожава, като започнем още от Борис I, който избива голяма част от болярите си, защото не искали да приемат християнството, и продължим със средните векове. Затуй, както и много други неща у нас, аристокрацията ни се оказва краткотрайна, а ако я има, донякъде тя е в различни емигрантски издънки.

В резултат на заговори умират първите трима царе на Второто българско царство. Асен е убит от братовчед си Иванко, а същата съдба сполетява и брат му Петър. При най-малкия брат Калоян заверата за убийството има и чуждестранен привкус – физически убиец е куманинът Mанастър. Когато племенникът им Иван Асен II се възкачва на престола, убива властващия Борил и голяма част от приближените му. Не е изминал век и цар Тодор Светослав, син на Георги Тертер, след 13-годишно заложничество при куманите през 1298 г. заема българския престол, след което избива недоволните боляри, предвождани от Смилец. Тъй се слага началото и на почти генетичната българска традиция и до днес да не вярваме, слушаме и да се съобразяваме с управляващите.

Когато Търново пада под турска власт, около 100 боляри и семействата им са прогонени от Царевец, но са оставени живи. През лятото на 1394 г. турците заточват в Мала Азия голяма част от тях. Там някои историци дори търсят наследници на Шишмановия род. Доколко това е истина?

Българи са заселени насилствено в Мала Азия още по времето на българо-византийските войни и последвалото византийско робство. Първите боляри, за които се знае този факт, са от фамилията на Асеневци в началото на XIII век. Те влезли в дипломатически отношения с императорския двор и някои преминали там на служба.

Боляринът Мицо за бойни заслуги към византийската империя получил от императора феодално владение в Мала Азия. Синът му Иван Мицо, внук на цар Иван Асен II, пак по заслуги бил оженен за дъщеря на византийския император Михаил VIII Палеолог. След като Ивайло въстава, императорът, усещайки заплаха, начело с Мицо влиза с войски в България и българският потомък е посаден на царския трон като Иван Асен III. Ивайло обаче разбива византийците и третият Иван Асен се връща отново в Мала Азия. Умира в Цариград.

Петко Славейков във вестника си „Македония“ в броя от 18 октомври 1869 г. пише: „При превземането на Търново от турците султанът преселил много български семейства в тогавашната столица Бруса… И до днес в един край на Бруса една местност носи названието Булгар махалеси, но няма веке ни здание някакво тако, ни белег некой, ни пък българи жители.“ Народният поет допуска, че те са се преселили в Одрин и Цариград.

След като турците превземат България, някои от българските боляри приемат исляма, за да оцелеят. В турски хроники е записано, че край Бруса е умрял плененият от султан Баязид през 1396 г. владетел на Видинското царство Иван Страцимир. Един от синовете на цар Иван Шишман, Александър, приел исляма и името Сюлейман. Баязид го направил управител на Самсун и Сарухан, командвал и войските на султана при потушаване на различни бунтове. Александър бил убит през 1420 г. в бой с въстаници в Анадола.

През 1396 г. друга част от болярите предвидливо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване