02/09/12 21:21
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Как да си направя масло

Ако си редовен гост в моя кулинарен свят, значи много добре знаеш за две от болните ми теми – масло и селъри. За второто няма да си говорим сега, но някой ден мога да събера всички написани коментари в обяснения по темата и ще направя цял пост без много усилия. По първата тема имам да кажа само едно – ако искаш да е хубаво, ще трябва да си платиш добре. Това не означава, че всяко скъпо масло е хубаво. Съжалявам, това е истината.

Не мога да бъда на 100% сигурна в това, което ми се предлага в магазина. Цените на кравето масло варират с разлика от 5 лв. за различните марки – български, немски, френски, италиански. На опаковките би трябвало да е написано цялото съдържание на продукта, на което безрезервно да повярвам. И наистина няма какво друго да направя, освен да вярвам. Но има едно друго нещо, което води битка с етикетите, цените и препоръките. Това е вкусът. Личните ми предпочитания и вкус са водещи за това, на коя марка да се спра. Сграбчвам с две ръце всяка нова опаковка изпречила се пред очите ми и се надявам да открия в съдържанието и това, което търся. Случвало се е да го открия и на много висока цена, случавало се е и на по-поносима.

И така опитвам ли опитвам, докато накрая се сетих, че от Рос съм чувала, а даже някога някъде съм виждала, как да се направи масло. Започнах да разучвам въпроса. За направата му в домашни условия без наличие на крава или друго млекодобивно животно, не е необходимо нищо друго освен животинска сметана с 35% масленост. Срещнах различни методи, от които най-лесният (считай неангажиращ със специални уреди) е приготвянето на масло в буркан. За времето, в което се трудиш над сметаната в буркана и усилията, които полагаш за нейто превръщане в масло, може спокойно да пропуснеш тренировката за ръце във фитнеса или поне да се успокоиш, че вече си изразходил част от маслото, което си направил и в бъдеще време изял.

Когато споделих този мой опит с приятелите Мария и Венсант им разказах за едно видео, в което Robert Krampf сяда на масата да си хапне закуската, но установява, че му е свършило маслото. Тогава изважда един буркан и започва да си го приготвя, като междувременно обяснява интересни неща. Накрая хапва филийка хляб намазана с масло. Как да не ти се поиска да го приготвиш!  „Беше много забавен и така вкусно си хапваше филийката.“ – допълних разказа си. А Винсент шеговито ми отговаря – „Е, макар и малко изморен…“ Наистина се измаряш, но това е то – целта оправдава труда (и средставата, да не забравяме).

По-долу описвам методите, с които опитах да приготвя масло. Използвах буркан и три различни домакински уреда. Продуктът е един и същ – животинска сметана с 35% масленост.

С буркан

Взима се един буркан с вместимост 700 мл. и в него се изсипва 200, най-много 300 мл. животинска сметана. Бурканът започва да се разклаща енергично. Сметана ще се сгъсти след 5-6 минути. Разклащането продължава, като най-добре е да се използват двете ръце. След около 15 минути сметаната ще се пресече. Разклащането на буркана продължава докато не чуеш шлюпащ звук от него. Това се случва на 18-тата минута. Маслото се е образувало, а водата се е отделила. Тази вода всъщност е известнният продукт бътърмилк (buttermilk), който ние си нямаме на пазара, но може да срещнеш в много рецепти, и който ние в зависимост от рецептата заменяме с кисело мляко, айрян, смес от кисело и прясно мляко, смес от прясно мляко с лимонов сок и все от този сорт. Сега вече си имаме истински бътърмилк.

С блендер

После видях един друг метод, в който маслото се приготвя в блендер. Тук нещата не ми се получиха. Не знам защо, може би сметаната, която разбивах беше малко, но така се разби, че след това, дори при опит да я пресека и направя на масло с миксер (този метод чети по-долу), сметаната не помръдна. Чак се изумих. При разбиването с блендер се налагаше често да го спирам и да разтръсквам разбитата на пяна сметана, защото след периода, в който се сгъсти, нямаше никакви признаци, че нещо се случва с нея. След 30-тата минута изгубих търпение. Фал.

С ръчен миксер

Една от идеите ми за правене на масло от сметана в домашни условия беше да опитам с ръчен миксер. С това прекрасно изобретение са снабдени повечето домакини, а и използването му значително ще намали напрежението в ръцете. (И двете, защото често ще ги сменяш, държейки миксера.) Тук получих задоволителен резултат – имах масло накрая. Отне ми даже по-малко време – около 16 минути.

Със статичен миксер

И последният опит беше със статичен миксер. Какво по-хубаво от това! Пускаш го на високи обороти и за 18 минути забравяш какво всъщност правиш. Междувременно може да избършеш праха, да минеш една прахосмукачка, да пуснеш пералнята или да простреш вече изпраните дрехи, да си хвърлиш един душ, че даже и с миене и изсушаване на косата, да обърнеш внимание на децата или да правиш секс. Може и два пъти. (Ама избери си едно, най-много две от всичките тези неща!) После се връщаш при миксера и установяваш, че имаш масло. От лесно, по-лесно.

Между тези неща, които може да правиш докато сметаната се превръща в масло може и да сложиш хляба да се пече, но тук вече ще трябва да си се подготвил предварително.

А като извадиш хляба от фурната и го оставиш за малко да се охлади, тъкмо докато мине време да опиташ някое ново за теб вино ще имаш още по-голямо любопитство и апетит да опиташ направеното от теб масло, намазано върху гореща препечена филийка.

Малко цифри и други подробности

  • От един литър животинска сметана с 35% масленост се получава около 400 грама масло и 600 мл. бътърмилк.
  • Времето, което съм дала при различните методи е точното време, което при мен отне за превръщане на сметаната в масло. В зависимост от сметаната, температурата и използвания уред, времето може да варира.
  • Сметаната трябва да бъде със стайна температура, но на мен ми се получи и извадена директно от хладилника.
  • След като се образува маслото може да се остави в цедка или тензух да се отцеди добре.
  • За да се отдели възможно най-много водата от маслото, след като то се прецеди се разбива отново. Ще се отдели още малко бътърмилк. Това е подходящо при разбиване с миксер.
  • Все още мекото масло може да се оформи на калъп като се пресова в подходяща кутия и се остави да се охлади в хладилник. След като се охлади се изважда от кутията.

Тук трябва да завърша този пост с няколко обобщителни изречения, но нищо друго не ми идва освен да ти кажа да опиташ и да се насладиш. Без разочарование!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Как да си направя масло е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/09/12 21:21 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/U8MHdBAHWQE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване