08/15/12 09:12
(http://www.klassa.bg/)

Защо Ромни избра Пол Райън за вице

Още преди Уисконсин да изпрати Пол Райън в Конгреса, той грижливо си проправяше път, който изглежда вървеше само нагоре. Като млад сътрудник в Конгреса той впечатли републиканците със своята енергичност и любознателност. Той бързо се сля с елитната група консервативни мислители. На 30 и няколко години той бе конгресмен на път да стане известно републиканско име с крайните си бюджетни предложения.

Възходът на Райън достигна нови висини в събота, когато републиканският кандидат за президент Мит Ромни го обяви за свой кандидат за вицепрезидент.

“Изборът на Мит за вицепрезидент е Пол Райън”, се казва в телефонно приложение, което екипът на Ромни създаде за разпространяване на новината сред поддръжниците.

Като председател на бюджетната комисия в Камарата на представителите Райън осигурява на Ромни връзка с конгресното ръководство и подчертава усилието на Ромни да превърне изборите в референдум за икономическия курс на нацията. Ромни може също да подобри позициите си в Уисконсин - щат, където президентът Обама с лекота спечели преди четири години, но където надпреварата може да е много по-напрегната през ноември.

При все това Райън е нож с две остриета за Ромни. Изказаната от конгресмена подкрепа за Ромни дойде в критично важен етап на републиканските първични избори и това подобри представянето му в надпреварата в Уисконсин. Тя обаче значеше и че Ромни приема внесеното от Райън предложение за бюджет, което демократите на Обама яростно критикуват като вредно за бедните и възрастните.

Все пак конгресменът с квадратна челюст е смятан за връзка между високопарната републиканска върхушка и раздразненото движение Чаеното парти.

На 42 години Райън е прекарал близо половината си живот във Вашингтон, като в последните 14 представляваше избирателен окръг от южен Уисконсин, който се простира от бреговете на езерото Мичиган до земеделски земи южно от Мадисън.

Райън е израснал в Джейнсвил и продължава да живее на една пресечка от мястото, където е прекарал детството си. Баща му адвокат е починал от сърдечен удар, когато Райън е бил тийнейджър. Затова Райън е запален по физическата активност и води колеги конгресмени на изтощителни сутрешни физзарядки и се натоварва с планинско катерене.

Същата тази интензивност го изкара напред и на политическия фронт. Първият му контакт с Конгреса бе като летен стажант за сенатор Робърт Кастън. С дипломата си по икономика Райън си проправи път през различни длъжност на сътрудник в комисия, известен мозъчен тръст и законодателен съветник докато му се отвори възможност да се кандидатира за конгресмен в родното си място.

Той използва връзките си в Уисконсин, създадени чрез семейния строителен бизнес и подкрепата на групи за борба с абортите и извоюва изненадващо убедителна победа.

На 28-годишна възраст Райън влезе в Конгреса изпълнен с идеалистични виждания как да накара правителството да съкрати числеността на администрацията си и да се намесва с по-малко, принципи, които според него дори някои републиканци твърде лесно изоставят.

“Един от първите уроци, които научих беше, че дори ако идвате в Конгреса с вяра в ограничената роля на правителството и фискалната предпазливост, щом се озовете тук бивате подложен на натиск да нарушите съвестта си и ангажимента си да помогнете за осигуряване естественото право на хората за равни възможности”, пише Райън в книга през 2010 г.

Критиците поставят под въпрос доколко Райън е последователен. Те отбелязват, че е подкрепил скъпоструващо изплащане на лекарства по рецепта по време на управлението на републиканеца Джордж У. Буш, което е увеличило натиска върху бюджета на здравната програма Медикеър, представен навремето от Райън като “един от най-важните нормативни актове”, влезли в сила откакто е в Конгреса.

В интервю за Асошиейтед прес от юни той каза, че е гласувал “отбранително”, за да се избегне още по-скъпа версия на Сената. По-наскоро Райън бе член на назначена от президента двупартийна комисия по дълга, но не е приел доклада й, защото един от обсъжданите варианти е бил увеличение на данъците.

Той е ученик и бивш сътрудник на починалия конгресмен Джак Кемп, който преди време също беше републикански кандидат-президент и активно подкрепяше данъчните съкращения като основен елемент от икономическия растеж.

От заглавната страница на идиличния план за бюджета “Пътят към благоденствието” до най-дребния шрифт Райън умело формулира предложенията си с най-приятните възможни думи.

Опонентите на Райън казват, че призивът му да се отвори финансираната от държавата здравна програма за третата възраст Медикеър към по-частни конкуренти е твърде рисковано. Той контрира, че последната версия е била оформена след консултации с известни демократи с надеждата да се избегне колапс на програмата, който би опропастил финансовата сигурност на бъдещите пенсионери.

Противниците му казват, че плановете му за ограничаване на ваучерите за храна и жилищната помощ са злонамерени. Райън описва тези ходове, които биха позволили на щатите да адаптират допълнително социалните си програми и същевременно да наложат по-строги ограничения за срокове и трудови изисквания, като даване на власт на угнетените, които според него са залъгвани да водят живот на леност и зависимост.

Беше нужно време на собствената партия на Райън да застане напълно зад идеите му. Преди няколко години, когато Райън за пръв път предложи драстични промени в програми за помощ като Медикеър, някои републиканци бяха резервирани, защото демократите разкритикуваха плановете като подкопаващи здравната програма, която обслужва милиони пенсионери.

Кастън казва, че отказът на Райън да отстъпи му се е отплатил политически. “Ако внезапно се превърнете в мишена за стрелички за всеки от левицата и сте готов да останете на място и да поемете критиките и стреличките, получавате огромно уважение, дори от тези, които мятат стреличките. Отначало е неохотно уважение, а после прераства в истинско уважение”, каза Кастън.

Райън пренебрегна възможности за напредване в кариерата, последната от които бе когато реши да не се кандидатира за Сената. Фактор в решението му бе младото му семейство: той и съпругата му Джана, която е данъчен инспектор, имат дъщеря и двама синове.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване