08/21/12 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

На Запад по Route 66 – През Мисури към Оклахома

Продължение. Виж тук предишната част “На Запад по Route 66 – Нападна ме американски орел

По стария Historic Route 66 Byway в Мисури. Снимка: Иван Бакалов

На излизане от Сейнт Луис зареждам бензин на една бензиностанция и още се чудя на системата им – пъхаш банковата карта в колонката за бензин и я изваждаш, а после натискаш копчетата. През един и същи маркуч се сипва и от трите вида бензин. До мен се появява едър около 40-годишен мъжага и пита имам ли нужда от помощ. Аз се чудех какъв бензин да сипя на форда. Не попитах, като го взех под наем, а след един ден каране се убедих, че е съвсем нов. Да не го задавя нещо с кофти бензин. И се забавлявах от мисълта, че „Форд Фокус” в Америка е много по-голям от „Форд Фокус” в Европа. Чак като се прибрах в България разбрах, че няма никаква разлика. Просто този модел „Фокус” е най-новият, пуснат е първо в Щатите, няколко месеца по-късно и в Европа. Аз съм си мислел за стария „Фокус”, който е доста по-малък. Както и да е. Американецът с грамадния джип, а по-скоро малък камион, който беше до мен на бензиностанцията, ми каза за бензина – „Сипвай регулар”. Тоест обикновен. „Това е форд”, допълни той. Знаех си аз, че трябва да пътувам с форд – 10-15 цента на галон по-евтино.
Ето кратка сводка за любителите на цените на бензина - да, разбира се, в Щатите е по-евтин. Обикновеният бензин в Чикаго и щата Илинойс беше към 3,60-3,80 долара за галон – тоест долар за литър. В Мисури и Оклахома цената почна да пада. На едно място в Оклахома заредих за 3,29 на галон – най-ниската цена, която видях в Америка. В Невада също намерих за 3,45. След това в Калифорния заредих за рекордните 4,80 долара на галон. А в Лос Анжелис цените се въртяха около 4,50-4,70.

Мъжагата е любопитен откъде съм, що съм. Беше с дънки и огромни обуща, целите в засъхнала кал, сигурно идваше някъде от баирите наоколо. Казвам България, той се замисля малко и след пауза изведнъж грейва – „Ами да, до бивша Югославия. Аз там служих в армията”. Оказва се, че е бил в Косово. Беше много радостен. Помогна ми как да се справя с бензоколонката, но от този момент нататък разбрах, че на дебитна карта на „Алианц банк” в Америка не може да се разчита. Тя тук не е непозната банка или застрахователна компания, виждат се нейни реклами. Но картата им не проработи на нито една бензиностанция от Чикаго до Сан Франциско. Впрочем, само на една – но не на бензоколонката, където се плаща с картата, ами вътре на касата. След третия опит престанах да опитвам, влизах направо на касата в бензиностанцията, давах дебитната карта, казвах, че ако не става, ще платя в брой и …винаги плащах в брой. Случи се поне 15 пъти. Проработваше само в магазини, но и там не навсякъде.

В Спрингфийлд, Мисури. Снимка: Иван Бакалов

В Мисури има запазени сравнително дълги участъци от Route 66, които вървят успоредно на магистрала 44 (след Сейнт Луис магистралата 55 продължава като 44), съвсем близо встрани. На табелата пише „Historic Route 66 Byway”. И страничният път не е някакво второстепенно пътче, ами съвсем магистрала с две платна, с тревна площ между тях, почти като основната.
Но участъците не са дълги, след няколко мили пак излизаш на главната магистрала, пак търсиш изход за друг такъв участък.
Промъквахме се така тук и там, спирахме, въртяхме ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване