08/28/12 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът през август се влошава във всички отрасли на икономиката

Неблагоприятен бизнес-климат през август във всички отрасли на икономиката - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, отчете Националния статистически институт. Анкетата с мениджъри в четирите отрасъла показва, че общият показател се е понижил с 3.3 пункта спрямо юли и е на равнището от 2001 година.
В промишлеността показателят намалява с 2.8 пункта в сравнение с юли, като основен проблем е намаляването на поръчките от чужбина. Предприемачите посочват още и несигурната икономическа среда и свитото потребление в страната като проблем за развитието на предприятията си. Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителството отново е начело в негативизма и регистрира спад от 6.9 пункта за месец. Строителната активност се забавя въпреки активния сезон за работа в отрасъла, намаляват и заетите в него. Финансови проблеми – затруднен достъп до кредити и липса на инвестиции-са основните проблеми в сектора. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление.
При търговията на дребно проблемите идват от свитото потребление и силната конкуренция, показват данните на статистиката. Тук понижението на бизнес климата е с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за следващите шест месеца са по-благоприятни. Лек оптимизъм е регистриран и в прогнозите по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца.
Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени мениджърите не очакват повишение през следващите три месеца.
И в сектора на услугите бизнес климатът отчита понижение с 2.0 пункта за месец. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла. Същевременно обаче очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, но то няма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване