09/12/12 08:51
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев за иска срещу България от 1 млрд. евро в арбитража в Париж

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма; в интервю за предаването „Тази сутрин” на БТВ

Водещ: От Израел, оттам, откъдето видяхте репортажа, се завърна Делян Добрев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, угрижен. Дали е заради този 1 млрд. евро, за който вие ще кажете дали сте толкова сигурни, че няма опасност да ни бъдат измъкнати. Симеон Дянков е казал исканията са смешни, ние сме показали, че не се плашим от руснаците. Ако трябва, пак ще ги пляскаме. Точно ли е това като официална позиция?
Делян Добрев: Ако съм изглеждал угрижен, със сигурност не е било заради този иск. Ние имахме принципна уговорка с „Атомстройекспорт” и „Росатом”, че няма да водим дела, ще си уредим взаимно отношенията. Разбира се, не сме се осланяли кой знае колко на тези договорки, още на следващия ден след като аз се върнах от Москва...
Водещ: Март месец.
Делян Добрев: 31 март, началото на април ние започнахме да работим по план Б, който включваше изграждане на защита в случай, че се подаде иск. Шест месеца работим по тази защита и сме твърдо уверени, че няма никакви основания за претенции, да не говори претенции с такъв размер.
Водещ: Т.е. пак ще ги пляскаме.
Делян Добрев: Нямаме никакви притеснения, не бих се изразил като вицепремиера Дянков, но нямаме никакви притеснения по отношение на това, на този нов иск. Смятаме, че това навреди по-скоро на позицията, отколкото да помогне дори и на руската страна.
Водещ: Кой ни е основният аргумент в защитата?
Делян Добрев: Аргументът ни е, че ние не сме поръчвали толкова оборудване. Всички допълнителни споразумения по този договор са много по-малко, отколкото сумата, която е поискана. А ние голяма част от това...
Водещ: За каква сума сме поръчали ние?
Делян Добрев: А ние голяма част от това оборудване вече сме го платили, а друга част не е произведено. Така че да се говори за тези цифри е абсолютно нереалистично.
Водещ: Според вас за каква сума сме поръчали и колко отгоре до този 1 млрд. е надписано?
Делян Добрев: Нашите анализи показват, че това, което евентуално трябва да им платим, е многократно, многократно по-малко отколкото иска на руската страна. Но, разбира се, отсега нататък ние нищо няма да плащаме. Просто защото имаме иск. Ако досега ние имахме желание да се разберем, без да стигаме до арбитражи, в момента това не може да се случи. Ще чакаме арбитражния съд, достатъчно добре сме се подготвили, наели сме най-добрата компания в света за такъв тип дела срещу компания от Русия. Така че сме напълно уверени в нашия успех.
Водещ: Печелила ли е тази компания?
Делян Добрев: Всички аргументи са в наша полза. Тази компания е печелила нееднократно срещу най-големите руски компании, дори и междудържавни дела.
Водещ: „Уайт енд кейс” се казва.
Делян Добрев: „Уайт енд кейс” се казва, така че работим достатъчно дълго с тях, тяхното мнение, че ние имаме всички аргументи да спечелим едно такова дело. Това е план Б, по който работим от шест месеца. А искам да ви кажа, че имаме и план В за всеки случай. И нито един от тези три плана, всъщност план Б и план В тези вторите резервните планове не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централа.
Водещ: А строителство на "Южен поток" план В ли е? Да има или да няма. Ще заложи ли...
Делян Добрев: Това са отделни проекти, ние по всеки проект си имаме позиция. Но план В е резервен вариант на арбитражното дело. Ако там не постигнем очаквания резултат, имаме и план В, който отново не включва нито плащане на неустойки, нито строителство под каквато и да е форма на тази централа. За контрапретенции също имаме достатъчни основания, но това не е план В, това е част от план Б.
Водещ: Тайна ли е план В?
Делян Добрев: Тайна е, но мисля, че няма да се стигне до него. Но вие сте прав, че ние имаме нашите аргументи за контрапретенции, защото по тази процедура има, как да ви обясня, аз я категоризирах вчера като предателство срещу държавата, извършено още 2006 г. Защото от самото начало тази процедура е опорочена и всички вече знаят, че тя е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване. Водещ: Сега трябва да кажете аргументи кои са точно, това звучи като изказване на г-н Янев, така по този начин.
Делян Добрев: Аз съм умерен човек, но в случая действително е така и хората трябва да знаят цялата истина за проекта "Белене", хората трябва да знаят как е злоупотребено с техните пари.
Водещ: Кои са корумпираните политици, за които твърдите, че са извършили национално предателство?
Делян Добрев: Това ще го каже прокуратурата. Ние имаме достатъчно данни за това как е направен този проект, как са нарушени всички закони в държавата, за да бъдат облагодетелствани определени фирми от българска страна.

Следва продължение...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване