09/14/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Трудна демокрация за Тунис

Асошиейтед прес

Емигранти от Тунис на гара Термини в Рим. Снимка: БТА

Тунис затъна през тази седмица в ожесточен дебат относно документа, която трябва да бъде пример за промяната в арабския свят. Отдавна очакваната конституция трябва да определи какво са свободни да правят жените, каква е ролята на исляма в обществото и изкуството и как да бъде поделена политическата власт след десетилетия на диктатура.

Разногласията върху текста на документа вече заплашват с разпадане управляващия съюз от светски и религиозни партии, които едва-едва държат Тунис в едно цяло. Това става година и половина след началото на продемократичната вълна от въстания, известна като Арабската пролет. Опитът на Тунис ще бъде внимателно наблюдаван в останалата част от региона.

На фона на гневни протести на безработни и насилствени действия на младежи, налагащи крайно консервативната форма на исляма, учредителното събрание, което бе избрано през миналата година, за да управлява Тунис и да изготви конституцията, се събра отново през тази седмица. Основният закон трябва да бъде одобрен от две трети от членовете на събранието до изборите през март или - ако срокът не бъде спазен - да бъде подложен на всенароден референдум.

След като тунизийците свалиха дългогодишния диктатор Зин ал Абидин бен Али през януари 2011 г., те масово гласуваха за умерената ислямска партия “Ан Нахда” (Възраждане), отреждайки й над 40 на сто от местата в събранието. “Ан Нахда”, която влезе в коалиция с две леви светски партии, се старае да вкара в релси икономиката, да създаде работни места и да опази мира.

По време на свещения месец Рамазан (през юли и август) банди от крайно консервативни салафити атакуваха няколко артистични прояви, смятани от тях за безбожни. Гостуващ френски парламентарист от тунизийски произход бе бит от една банда, защото неговата съпруга и дъщеря не били облечени прилично в летните си дрехи.

Последната заплаха за управляващата партия обаче дойде от вътрешността на коалицията и по-точно от президента Монсеф Марзуки, дългогодишен правозащитник и член на лявата партия “Конгрес за републиката”.

При откриването на годишната конференция на своята партия на 24 август приближен на Марзуки прочете негово изявление, в което се обвинява “Ан Нахда”, че монополизира властта. “Има засилване на усещането, че нашите братя от “Ан Нахда” се опитват да доминират на всички политически и административни нива на държавата и да поставят свои последователи на властови позиции, независимо от това дали са компетентни, или не”, каза президентът. “Тази практика напомня за предишния режим”, добави той.

Има обаче елементи от стария Тунис, които Марзуки и светските активисти искат да запазят. В частност това са напредничавите права на жените. Законодателството, прието след като Тунис се сдоби с независимост от Франция пред десетилетия, даде на жените право на глас при развод и определи равнопоставеност на половете. Тунизийките изпъкнаха с качествата си в медицината, управлението и силите за сигурност.

Марзуки атакува проектотекстовете в конституцията, които описват жените като “допълнение” към мъжете, а на като ...

Публикувана на 09/14/12 21:30 http://e-vestnik.bg/15620/trudna-demokratsiya-za-tunis/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване