09/30/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Олиото поскъпва с 0,3 процента

По данни на ДКСБТ през периода 19 – 26 септември 2012 г. се наблюдава незначително покачване на цените на рафинираното слънчогледово олио с около 0,3 % средно за страната, съобщиха от комисията в неделя, цитирани от agro.bg.
През изтеклата седмица слънчогледовото олио се предлага на едро на цена средно 2,91 лв./литър. По области, цените на едро на олиото се движат в границите от 2,75 лв./литър (Плевен и Шумен) до 3,12 лв./литър (Разград). В по-голямата част от областите се регистрират леки седмични ценови отклонения, в интервала от -1,7% (Силистра) до +3,1% (Смолян).
Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) също бележи незначително седмично покачване - с 0,3%, до 3,09 лв./литър. В големите супермаркети олиото продължава да се търгува в ценовия диапазон от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Само в две области се регистрира изменение на цените спрямо предходната седмица - повишение с 4,9% в София и понижение с 1,6% в Хасково.
Средната цена на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,22 лв./литър, с близо 1% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, цените в тези магазини варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). В десет области се наблюдава изменение на ценовите стойности, като при всичките е налице леко поскъпване на продукта, в рамките на 0,5% (Благоевград) - 5,5% (Плевен).
Средно за страната, цените на рафинираното олио в по-малките магазини са по-високи от тези в останалата магазинна мрежа с 0,13 лв./литър, като тази разлика е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър). Изключение е област София, където средната цена на олиото в ГТВ е по-висока от тази в по-малките магазини с 0,01 лв./литър.
Най–голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен - 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,63 лв./литър за ДТО. В областите Разград и Благоевград цените на дребно в големите супермаркети са малко по-ниски от тези на едро, съответно с 0,03 лв./литър и 0,01 лв./литър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване