10/25/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Заради стари тръби водата не стига до хората

"Основният ни проблем обаче е не толкова сушата, а остарялата водопроводна мрежа. Така и малкото вода не достигаше до потребителите", обясни заместник-министърът. Според него проблемите идват от довеждащите съоръжения, които са остарели, а при авария половин град остава без вода. "Трябва да бъдат подменени около 70% от водопроводите", каза в четвъртък пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.
Новите водопроводи са качествени и по тях загубите клонят към нула. Така той коментира появила се информация, че загубите на вода по нов водопровод в Сливен са повече от преди.
„Касае се за специфичен случай и вероятно не е добре изолиран стар водопровод“, допълни Симидчиев в ефира на БНР. Той обеща проверка по този случай. Заместник-министърът беше категоричен, че не бива фокусът в сектора да бъде единствено върху канализацията и пречистването на водите, а и към подмяна на старите водопроводи. В момента усвояваме европейски средства основно за пречистването на водите, допълни още Симидчиев.
Това лято 300 хил. души са били засегнати от липсата на вода, което представлява 4% от населението с проблеми с услугата. По думите на Симидчиев лятото е било много тежко и заради сушата през август и септември воден режим е бил въведен на места, които никога не са страдали от безводие.
За него довеждащите съоръжения са много важни и са на второ място след водоизточниците - става въпрос за водопроводи с големи диаметри, които обикновено не са видими - по думите му  "минават някъде през полето". Така Симидчиев обясни липсата на кандидати за подмяна на водопроводите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване