11/15/12 13:01
(http://radiomilena.com/)

„Поморие: древност и съвремие” – в Ермитажа

kniga „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа

Днес един от последните екземпляри  на „Поморие: древност и съвремие” постъпи в Държавния музей – Ермитаж в Санкт – Петербург, съобщават от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН“. Изданието бе определено от Съюза на българската печатарска индустрия като еталонно. То бе осъществено с гражданската инициатива на поморийци. Десет са спомосъществователите, с чиято безкористна помощ книгата видя бял свят, за да стигне до най-големия световен музей.
По желание на авторския колектив, съставен от утвърдени имена в българската наука, последните екземпляри се изпращат до десет световни музеи, архивохранилища и международни културни организации. Получателите им съхраняват културно наследство, с произход от Поморие (Анхиало). Списъкът започна с Държавния музей – Ермитаж и завършва с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
sn. Micov 200x300 „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа Всеки екземпляр е придружен с дарителско писмо, подписано от един от спомосъществователите.
По жребий, първият от тях е бургаският предприемач Георги Мицов. В неговото писмо до Генералния директор на най-големия руски държавен музей – проф.  Михаил Пиотровский пише: ”Горд съм с подкрепата на това дело, която оказах за Поморие и в памет на своя баща Симеон Мицов, който ме научи да обичам този град. Надявам се жестът ни  да бъде приет като израз на благодарността ни към Вас. Признателни сме за готовността да се окаже помощ на авторския колектив при подготовката и издаването на Том II на „Поморие: древност и съвремие“. В него ще бъдат публикувани основните находки и паметници, намиращи се в най-големите световни музеи – един от който е ръководеният от Вас Държавен музей Ермитаж в Санкт–Петербург”.

Световно известният руски учен, чието име носи планета, подкрепи още в самото начало проекта с думите: „дружбата между нашите страни и култури има дълга история и се надявам тя да продължи и в бъдеще”, припомнят от ГЕОПАН.
Проф. Пиотровский е дългогодишен ръководител на най-големия руски музей, назначен още през 1992 г. с постановление на федералното правителство. Той приема този пост, заеман преди това от неговия баща Борис Пиотровский. Животът на Михаил Пиотровский е истинско  приключение  – университет в Кайро; археологически разкопки в Кавказ, Централна Азия и Йемен; авторство на повече от 250 научни изследвания. Днес той е един от най-големите специалисти по арабска култура. През 1997 г. в чест на баща и син Пиотровский, Международният астрономически съюз нарича една от новооткритите планети на тяхно име.

Inscipt Anchialo Aukodzenis Ermitaz primer „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа

Всъщност, какво може да има за Поморие (Анхиало) във фондовете на най-големия световен музей? Със сигурност много мраморни орнаменти, монети,  керамика и надписи от Анхиало, Несебър, Созопол, Ямбол, Айтос и вероятно от цялото Черноморско крайбрежие.  Предстои да научим …

 „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа

bookmark „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа svejo „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа google „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа delicious „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа stumbleupon „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа facebook „Поморие: древност и съвремие”   в Ермитажа Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване