11/21/12 16:01
(http://www.klassa.bg/)

Подозират Вашингтон в хакерска атака срещу Елисейския дворец

Френският седмичник „Експрес“ разкри начина, по който хакери от САЩ са влезли в компютрите на администрацията на Никола Саркози по време на президентските избори през май.
Киберпрестъпниците са успели да получат достъп до информацията в компютрите на най-близките съветници на Саркози и конкретно на неговия помощник Ксавие Муска. Той е пазил на твърдия диск секретни бележки и също стратегически планове. Хакерите не са пробили компютъра на Саркози, защото той не е бил включен във вътрешната мрежа на компютрите в Елисейския дворец.
Хакерите са използвали акаунтите на сътрудниците на президентската администрация във
Facebook. Те ги добавили към приятели и после им изпратили по електронната поща покана да се включат във вътрешната мрежа на двореца. За връзка сложили измислен сайт на президентската администрация, където се искали потребителско име и парола. Получавайки ги, хакерите са сложили на използваните компютри шпионски софтуер, който постепенно се разпространил от един компютър на друг.
Френските разследващи са установили, че хакерската атака е водена от САЩ с помощта на вируса Flame. Той е разработен от американските и израелските военни за кибератаки в Иран. Този вирус може да копира файлове на заразения компютър, да прави скриншотове и да качва аудиозапис.
Списанието е потърсило за коментар министърът по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано, но тя нито е потвърдила информацията, нито я е опровергала. От Елисейския дворец също пазят мълчание. Според анонимни източници, в навечерието на изборите САЩ може да са се интересували от отношението на Франция към тях, както и какви са сделките на Париж с държави в Близкия изток.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване