12/09/12 20:21
(http://www.klassa.bg/)

"Дамян Яков" и "Емас" с най-добри издателски проекти

Годишните награди на асоциация „Българска книга" за най-добър издателски проект на годината бяха връчени в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата.

Тази година експертното жури в състав: проф. Греди Асса, Иглика Василева, Иван Христов, проф. Кирил Гогов, Мариян Кенаров, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева и Стойко Василев присъди две големи награди „Бронзов лъв"(статуетка и грамота) за цялостно реализиран издателски проект на:

Издателство „Дамян Яков" за  „Царството на славяните" от Мавро Орбини

Фундаментално издание за осмисляне на корените на българската история и култура. Проектът запълва празнота в българската историография и служи за основа за написването на „История славянобългарска" от Паисий Хилендарски. Проектът се отличава с изключително високи качества на превода от староиталиански език, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Издателство „Дамян Яков" получи и специално отличие от  журналистическото жури: за принос в популяризирането на непознатите извори на българската история чрез издаването на първия цялостен превод на „Царството на славяните" от Мавро  Орбини.

Издателство „Емас" за „Книга за царете („Шах - наме") от Абулгасем Фердоуси

Ключова книга в литературата на Изтока, за пръв път е представен филологически превод от персийския оригинал. Изящество на поезията, придружено от адекватен академичен коментар на преводача, дизайн и добро полиграфическо изпълнение.

Журналистическото жури (Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Ирина Вагалинска, Пепа Йорданова, Петър Величков, Силвия Чолева) присъди наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост на издателство „Изток - Запад" за две книги - „Таралеж се жени" от Яна Язова и за „Великите трагедии" на Шекспир , нов превод на Александър Шурбанов.















Stand.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване