12/09/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Кофас: В България официалните фалити са малко поради бавната процедура

 В България има сравнително малко официални фалити на фирми в сравнение с региона, но не защото бизнесът се развива добре, а защото процедурата по фалит е бавна. Това сочи проучване на „Кофас“ за страните от региона за 2011 г. 

 

Като основни причини за сравнително ниското равнище на несъстоятелност в страната (0.12%) се посочват бавните съдебни процедури в страната, които понякога отнемат няколко години. Друга причина е възможността длъжниците да игнорират предвиденото в закона задължение да подадат иск за несъстоятелност в рамките на 30 дни, когато са в състояние на неплатежоспособност или свръх задлъжнялост. Случва се длъжниците да опитват да заобикалят закона чрез плащане на ръка само за определени кредитори (когато има запор на банкови сметки).

 

Освен това някои кредитори бавят стартирането на процедура по несъстоятелност към длъжниците си, когато те нямат обезпечения. В този случай кредиторите се нареждат на осмо място в реда на длъжниците, при това ако още са останали активи.

 

Така излиза, че от общо 13 държави от Централна и Източна Европа България е на второ място по малък брой фалити, заедно с Украйна, като малко след тях е Словакия (0.15%). Безспорен лидер между страните от региона е Полша, където официалните фалити са само 0.03%. Най-зле е Сърбия, където миналата година неплатежоспособните фирми са били 13.86%, а на предпоследните места са Унгария и Румъния (3.47%).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване