12/12/12 14:54
(http://www.klassa.bg/)

В. "Тан“: В ЕС има сериозни разногласия по външната политика

При наскорошното гласуване в ООН за Палестина се появиха сериозни разногласия в ЕС по въпроса за външната политика на съюза, пише швейцарският в.“Тан“, цитиран от Нюзру.
14 стари страни-членки гласуваха в полза на резолюцията, която дава на Палестинската автономия нов статут, но 9 от 10-те нови държави в съюза се въздържаха. Единствена Чехия от тях гласува против.
Авторът на анализа Андрю Либих обяснява различията в позицията на „двете Европи“ с три причини.
Първата е, че Втората световна война е повлияла повече на Източна Европа, отколкото на Западна. Четири държави – България, Унгария, Словакия и Румъния влязоха в германската ос. Три балтийски държави разглеждаха хитлеристката окупация като освобождение от съветското робство. По този начин войната повлия на съзнанието на жителите на Източна Европа и ги накара да се вслушат в призива на Израел да не се забравя тази трагична страница от историята.
На второ място, в „комунистическия период“ страните от съветския блок са принудени да следват проарабска и антиизраелска политика и всичките, с изключение на Румъния, скъсват дипломатическите си отношение с Израел след войната от 1967 г. Фактът, че днес Русия продължава съветската политика и поддържа Палестинската автономия, само засилва произраелската ориентация у бившите й сателити, смята авторът.
И трето – Източна Европа силно се придържа към проамериканската политика. Положителното отношение към САЩ е дълбоко вкоренено в обществото и в сегашните управляващи там.
Андрю Либих признава, че въпросът за това гласуване в ООН не е толкова важен, колкото други, с които се сблъсква днес ЕС, но той оказва негативно влияние на ролята, която съюзът иска да играе в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване