12/12/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Ученици: Училището не е повод за гордост днес

Вярваме, че семейството осигурява най-здравословната среда на децата. Ние станахме свидетели на потъпкване на родителските права.

Това заяви Стоян Георгиев от Асоциация "Общество и ценности" на кръгла маса по повод задължителното образование за 4-годишните деца, предаде репортер на БГНЕС.
На кръглата маса в парламента за дискусията присъстваха зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, представители на НС "Единство", родители, ученици, представители на редица граждански организации и директори на училища и детски градини.
Стоян Георгиев подчерта, че семейната среда е най-добрата и естествената среда за децата. "В декларацията за правата на човека пише, че правото на родителите е над държавата. Родителите трябва да имат право на избор, а институционалната грижа на 3, 4 или 5 години не е най-доброто за децата", заяви Георгиев.
От Националната мрежа на родителите посочиха, че европейските норми за образованието имат характер на препоръки, а не на задължение. Според родителите, приобщаващото образование може да се развива и в семейна среда. Европейските препоръки не включват задължителна форма на обучение, особено пък за 4-годишните деца. Явор Ганчев от Националната мрежа на родителите застъпи тезата, че родителите пишат уроците вкъщи с децата си, плащат и за частни уроци. "Там, където има образователни резултати, то е заслуга на домашното образование. Образованието постига резултати благодарение на родителите. Една идеология не може да е в основата на който и да е закон. Образованието е светско и образованието трябва да е свободно. Иначе това задължително образование е скандално интегриране на малките деца, това е противоконституционно", категоричен е Ганчев.
Петър Пеев от Родителски комитет заяви, че преди да има идеология и дух на закона, трябва да се спазва правото на свобода. "Родителите най-добре могат да преценят дали да си дадат децата на 4 години в детска градина или да ги оставят вкъщи. Желанието на родителите да запазят своите свободи, е абсолютно тяхно право", добави Пеев.
Родителите са на мнение, че законът нарушава конституционните им права. Те са за това децата в България да получат ненасилствена форма на социализация. От Гражданско сдружение "Справедливост" пък посочиха, че на голяма група от родителите, които не искат да запишат децата си в задължителна форма на обучение, им е отнет изборът. Те подчертаха, че възпитанието на детето е право на родителя.
Ученици от различни класове изказаха мнение, че не са съгласни със закона за предучилищното образование в този му вид и се обърнаха към народните представители: "Депутати, помислете какво точно гласувате. Гласувайте по съвест. Не може да задължите 4-годишните деца да ходят на училище. Това, което училището представлява днес, не е повод да се гордеете нито вие, нито тези преди вас. Настояваме да отпадне задължителното образование за 4-годишните деца".
В залата се разрази и спор между родителите и директорите на детски градини. Изказаха се и идеи от учители и директори, че даже задължителното обучение трябва да започне от 2-годишна възраст, а не от 4 г. "Обидена съм, че ние в детските градини сме зверилище, според вас. За 60 лева на месец ви даваме перфектни условия в детските градини, а какво може да осигурите вие", попита родителите директорка на ОДЗ.
На това един от родителите й отговори кратко: "Ние можем да им осигурим любов, грижа, топлина".
От своя страна зам.-министърът на образованието Милена Дамянова заяви, че тя винаги е казвала, че семейството е важно за детето и че не бива да се разчита всичко да свърши детската градина и училището. "Семейството е най-важната среда, естествено е това. Не отнемаме нито права на родителите, напротив, даваме им повече възможности, искаме да гарантираме доброто развитие на децата на България. Има родители, които искат детето им да получи най-доброто образование от раждането му. Държавата иска да дава милиони за децата на България", коментира Дамянова. Тя е категорична, че този закон за предучилищното образование е в подкрепа на семейството.
"Ученици също се включиха много активно в подписването на този законопроект. Имахме дебати и с ученици, и с учители. Ако има някой виновен към децата, то това сме ние възрастните. В крайна сметка законът, по който се обучават децата днес е над 20-годишен и ние смятаме, че той не е актуален", обърна се Дамянова към учениците в залата. На свой ред те й отговориха, че учебният материал е академично написан. "не принуждавайте малките деца да преживеят този ужас, който и ние преживяваме", каза още един от учениците.
















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване