12/14/12 11:27
(http://www.klassa.bg/)

Животните са излезли на сушата много по-рано, отколкото се смяташе досега

Палеоботаникът от Университета в Орегон Грегъри Ретълак твърди, че първите животни са излезли на сушата много по-рано, отколкото се смяташе досега, през периода на Eдиакариа, тоест преди 635 милиона години, съобщава Лента.ру. Изследването на учения е публикувано в сп. "Nature” заедно с коментари на негови колеги, които не са съгласни с новия период. Научният спор е представен и  в „ScienceNow”.
Изводите си Ретълак подкрепя с  анализите на земни отлагания в Австралия от времето на Eдиакариа, за които палеонтолозите смятат, че са се формирали на дъното на морето. Според учения, обаче, това са палеозоми, тоест древна почва, а не уплътнени водорасли, както смятат палеонтолозите. Това, според него, се вижда от цветоват им гама и наличието в структурата им на следи от атмосферни влияния – ерозии, невъзможни за морски седименти.
Освен това, Ретълак е открил непосредствено под вкаменелости в едиакарните отлагания тръбовидни структури, които приличат на следи от "корените" на мъхове и лишеи. Това, според него, също говори, че те са се образували на сушата.
Критиците на хипотезата на Ретълак смятат, че използваните методи за анализ на естеството на ерозията не са подходящи за такива древни отлагания, които палеоботаникът е изследвал. Освен това, сред организмите, които се срещат в намерените вкаменелости има и морски видове, което е трудно да се съгласува с хипотезата.
Ако предположението на Ретълак се окаже вярно, това ще повлияе значително върху разбирането на историята на животните. Преди това, всички открити в седиментите от ерата на Едиакария животни, се приемаха безусловно за морски със съответната интерпретация за структурата на телата им и начина на живот.
Едиакария е последният период от Неопротерозойската ера.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване