12/16/12 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Човешката вина в глобалното затопляне е по-ясна от всякога

Учените от Междуправителствения комитет за климатичните промени (МККП) са по-уверени от всякога, че хората са виновни за глобалното затопляне, за покачващото се равнище на океаните и за екстремните метеорологични явления, се казва в изтекъл в медиите техен  проектодоклад. Според Ройтерс проектодокладът, който трябва да бъде публикуван в края на 2013 г. и може да претърпи още промени, показва, че през 2100 г. покачването на температурите спрямо прединдустриалното равнище ще надхвърли 2 градуса по Целзий и може да достигне 4, 8 градуса.
„Изключително вероятно е, че човешката дейност е причинила над половината от наблюдаваното покачване на средните глобални температури по повърхността на Земята от 50-те години на миналия век досега”, се казва в проектодоклада. Според терминологията на МККП „изключително вероятно” означава 95 на сто сигурност. Следващото ниво е „на практика сигурно” или 99 на сто, което е най-високото възможно за учените, пояснява агенцията. Предишният доклад на МККП от 2007 г. посочи, че има сигурност от най-малко 90 на сто за „човешкия фактор и най-вече изгарянето на фосилни горива” като причина за глобалното затопляне. Проектодокладът бе качен в блог на скептик спрямо глобалното затопляне. МККП обяви, че изтеклата информация може да доведе до объркване, тъй като докладът още се доработва и вероятно ще се промени преди официалното му публикуване. За разлика от предишната му версия през 2007 г. той включва възможно бъдещо ускоряване на топенето на ледовете в Антарктика и Гренландия, но пък не съдържа изводи от изследвания, направени след това, съгласно които морското равнище може да се покачи с 2 метра до 2100 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване