12/19/12 18:42
(http://www.hsnovini.com/)

д-р Христо Вълчанов: Полагаме всички усилия хората да ядат качествени храни по празниците

д-р Христо Вълчанов

Да бъдат ли спокойни хората, когато пазаруват храна за предстоящите празници, или ще празнуват в заведения и контролират ли се търговците и производителите да не ни пробутат залежала или некачествена стока. Въпросите зададохме на директора на Областна агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов.
Да очакваме ли безопасни храна по празниците?
Полагаме абсолютно всички усилия храната, която ще консумират хората по празниците да бъде качествена и безопасна.В момента всеки един инспектор от Агенцията по храните е на терен и извършва проверка на място в ресторанти и търговски обекти.
Какво показват проверките до този момент?
До момента са извършени 270 проверки във връзка с Коледните и новогодишни празници и 47 проверки във връзка с Никулден и продажбата на риба, като имаме връчени 15 предписания и 14 акта за установени административни нарушения. Като цяло нарушенията са по-малко от изминалата година- имат доста добър дисциплиниращ ефект тези масирани проверки от страна на Агенцията по храните.
И все пак през изминалата седмица имаше иззето месо с изтекъл срок на годност от ресторант, има ли други фрапиращи случаи?
Да, в ресторант в Свиленград бе констатирано 11.5 кг. месо, което бе немаркирано и оттам вече не можем да бъдем сигурни дали е в срок на годност и е годно за употреба. Това месо моментално е изхвърлено на екарисаж, другия фрапиращ случай все още се констатира- извършване на търговия без наличните удостоверения за регистрация по чл. 12 от Закона за храните т.е. без да са регистрирани обектите. Но като цяло смятам, че в търговската мрежа, общественото хранене, регламентираните заведения не се намира никаква опасност за потребителя. Полагаме всички усилия това да не се случи.Вече в частни домове и в хижи си е избор на самия потребител.
А проверявате ли зеленчуци и цитрусови плодове по пазарите за нерегламентирано изкуствено оцветяване?
Да, продължаваме, през изминалата седмица дадохме старт на активни проверки по пазарите във връзка с продажбата на портокали, проверяваме също за цветята, които се търгуват във връзка с Коледните и новогодишни празници, като към момента няма констатирани нарушения основно при цитрусовите плодове, там ни е насочено вниманието във връзка с оцветяването, няма такива нарушения констатирани на територията на  областта.
Какво ще препоръчате на потребителите, да речем ако се натъкнат на развалени или некачествени храни и продукти?
Бих препоръчал моментално да ни подадат сигнал на горещия телефон на Българска агенция по безопасност на храните, кол центъра се намира в София и по най-бързия начин, в рамките на минути ние получаваме обратно сигнал. Има дежурни екипи, които веднага тръгват да го проверяват. Задължително на всеки един сигнал се отговаря в писмена форма на човека, който го е подал, така че всеки може да проследи нашите действия. Моята молба е да ни подават сигнали, тъй като не разполагаме с хора, които да стоят до всяко едно магазинче постоянно 24 часа.

Интервю на Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване