12/19/12 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Посещението на Франсоа Оланд събуди емоциите в Алжир

Франс прес

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Посещението на Франсоа Оланд тази седмица в Алжир е повод за емоции както на политическата арена, така и сред населението. Чувствата варират от омраза до обич към Франция, бивша колониална сила; обща е обаче надеждата в сегашния й президент.

Улиците в Алжир и Тлемсен, голямата ислямска столица на Западен Алжир, са обсипани с най-пищна украса в очакване на визитата му в сряда и четвъртък. Университетът в Тлемсен се готви да удостои президента Франсоа Оланд с титлата доктор хонорис кауза.

Не минава и ден без изявления по повод връзките между Алжир и Франция - изпълнени с положителни отзиви или с недоверие, с призиви за покаяние или предупреждения, че “страницата е обърната, но не и скъсана”.

През последните дни десетина политически партии, включително четири ислямистки, разкритикуваха “отказа на френските власти да признаят, да се извинят и да компенсират материално и морално престъпленията, извършени от колониална Франция в Алжир”. Те обвиняват в “снизходителност” и алжирските власти, отказващи да наложат това на Париж.

От своя страна президентът Абделазиз Бутефлика поставя акцента върху бъдещето, както впрочем и Оланд - миналата седмица той изрази пред АФП желание за “силни и динамични отношения с Франция”.

“Трябва да извлечем поуки от миналото, за да внесем ‘на дело’ поправки в траекторията на сътрудничеството и партньорството между нас, което може още повече да се усъвършенства”, добави този бивш борец за независимостта на Алжир, обявена преди 50 години. Въпросът с историческата памет ще е “неминуем”, отбеляза обаче наскоро алжирският външен министър Мурад Меделси.

Дали е така, ще стане ясно може би в четвъртък - тогава Франсоа Оланд ще говори пред сенаторите и депутатите от Алжир, чиято проекторезолюция с искане за покаяние отлежава по чекмеджетата.

Самият френски президент няма намерение да позволи “да го затворят в безкрайна дискусия за миналото”.

Трябва да се мисли за бъдещето: вестниците настояват за сключване на петнайсетината споразумения, сред които “съвместна декларация” за всестранно сътрудничество, които двамата държавни глави тържествено да подпишат след неколкомесечните преговори. “Ал Уатан” дори посвети на темата обширна притурка.

Сред най-съществените уредени проблеми ще посочим изграждането на предприятие “Рено”, оперативното пускане в действие на циментовите заводи “Лафарж” и обучението по френски, започнало да поизостава в Алжир. По въпроса за движението на хора обаче продължават дискусии за евентуално обновяване на споразумението от 1968 г.

По време на посещението си Франсоа Оланд ще се поклони пред паметта на алжирския радетел за независимост Морис Оден на площада, назован в чест на патриота, разположен в самия център на Алжир. Вдовицата на бореца, арестуван и измъчван през 1957 г. от френски парашутисти, после изчезнал, все още настоява да се изясни истината. В понеделник тя заяви за АФП, че ще получи от Оланд всички архиви, свързани със случая.

Спечелил обичта на алжирците, които приветстваха изборната му победа през май, Оланд ще посети алжирското еврейско и християнско гробище в Бологин (бивш Сент-Йожен) и ще положи венец пред паметника на мъчениците от войната за независимост, издигнат на един от хълмовете в столицата.

През последните дни тези обекти бяха подложени на “операция за подмладяване” с най-модерни технически средства. Това вгорчи живота на хората от съответните квартали и в Алжир, и в Тлемсен, лишени от места за паркиране, а и от сън заради мащабната строителна дейност посред нощ.

Склонен да гледа философски на нещата, един от тях впрочем изпитва благодарност към всички подобни гости от чужбина, “без които градските власти щяха да отлагат и отлагат всякакво измазване и поддръжка”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване