12/26/12 08:33
(http://www.klassa.bg/)

„Индипендънт”: Изследване разкрива, че ледовете на Антарктика се топят два пъти по-бързо, отколкото се считаше по-рано

емпературите в западните части на Антарктика се повишават почти два пъти по-бързо, отколкото по-рано се вярваше, което интензифицира опасенията, че продължителното топене причинява повишение на морското ниво, според обширно изследване, публикувано тази седмица. То прави извод, който повдига нови опасения относно климатичните промени на Южния полюс. Средната годишна температура в региона се е повишила с 2.4 градуса по Целзий след 50-те години на миналия век, три пъти по-бързо от средното за света.
Неочакваният скок е бил открит, след като Дейвид Бромуич, професор по география в университета в Охайо, е повел изследователски екип до необитавания по-рано изследователски център „Бърд”, разположен на 700 мили от Южния полюс в сърцето на Западна Антарктика, пише „Индепендънт”.
Изследването сочи, че предишните оценки за топенето на антарктическите ледове, които са двойно по-ниски от разкритите тази седмица, са се базирали на погрешни данни.
















Индепендънт


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване