01/05/13 04:56
(http://www.klassa.bg/)

Кои храни бързо редуцират стреса

Мускулната слабост, която е сред основните индикатори за това, че тялото страда в резултат на стрес, се дължи най-вече на липсата на глюкоза в мускулите. Заради този недостиг ние не успяваме да си набавим енергията, необходима за пълноценното извършване на всекидневните ни дейности, защитните сили на организма намаляват и се усеща цялостна отпадналост и постоянна умора, пише zdrava.bg.

Рибата е сред най-надеждните антистресови храни Рибата е сред най-надеждните антистресови храни
Снимка: Thinkstock

Мускулите, атакувани от стресовите фактори, отслабват и заради повишените количества на хормоните кортизол и адреналин, които се отделят в стресови ситуации, и оказват допълнителен негативен ефект върху мускулните влакна.

Няколко промени в диетата могат да помогнат да бъдат елиминирани или поне понижени негативните последици от стреса, а ето и кои са те:

1. Заложете на храна, която набавя на мускулите необходимите им количества белтъчини. Когато в тялото не се наблюдава недостиг на белтъци, хормоналният фон също се нормализира, което от своя страна премахва усещането за отпадналост и умора. Храната, подходяща за подобен режим, включва риба, пилешко месо и варива като фасул, грах, леща.

Орехите никак не обичат да допускат стреса в живота ни Орехите никак не обичат да допускат стреса в живота ни
Снимка: sxc.hu

2. Редовно консумирайте сурови ядки – препоръчителни са орехите, но не бива да се пренебрегват и лешниците и бадемите.

3. Приготвяйте си домашни зеленчукови сокове. Избирайте зеленчуците спрямо сезона – подходящи са както морковите и доматите, така и зелето и спанакът. Фрешовете са особено ценни, тъй като отстраняват млечната киселина от тъканите, отговорна за мускулната умора.

4. Количеството вода, изпита за деня, не бива да пада под 1 литър, защото тя изчиства тялото от токсините.

5. Всеки ден яжте по 2-3 лъжички мед.

6. Откажете или поне намалете алкохола и цигарите.





















 zdrava.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване