01/11/13 10:48
(http://www.klassa.bg/)

Пенчо Маркишки: На 15 февруари има опасност някой от геостационарните спътници да бъде ударен от астероид

На 15 февруари покрай Земята ще премине астероидът 2012DA14. Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН в интервю за Агенция „Фокус” . Диаметърът на астероида е 50 метра. Той ще премине на около 30 хил. км. от Земята, т.е. колкото е разстоянието до геостационарните спътници, които обикалят, и ползваме техните услуги за радиопредаване, интернет и т.н. Няма опасност за Земята, посочи Маркишки, но има неголяма потенциална опасност да пострада някой от геостационарните спътници, изведени в орбита на това разстояние, защото практически той минава много близо до тях.
Според някои източници, във вторник, към 13.45 часа на 15 млн. км. от Земята, е преминал астероидът Апофис, добави Маркишки. Неговият диаметър е 270 – 300 метра. На него му предстоят още две близки минавания покрай Земята. Следващото преминаване ще бъде през 2029 година, когато ще премине горе-долу по същия начин. По-интересното е, че преминавайки покрай Земята, неговата траектория леко се отклонява и това отклонение може да доведе до още близко преминаване през 2036 година. Когато едно тяло премине покрай Земята, от гравитацията на планетата ни то променя леко траекторията си. Това може да предизвика както отдалечаване при следващо преминаване, така и приближаване. В случая с Апофис е второто. Въпреки това вероятността от предстоящ удар е доста малка – 1 към 250 хиляди, което никак не е голямо, посочи Пенчо Маркишки.






















Мария КАЛОЯНОВА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване