01/12/13 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Ферма от XVIII век става галерия

Урсула Хаузер и Иван Вирт са създателите на галерия Hauser&Wirth. Места за изкуство с това име съществуват от известно време в Лондон, Цюрих и Ню Йорк. Очевидно обаче, собствениците на известната в културоведските среди галерия искат да разширят кръгозора си.

През 2014 се очаква да бъде открит още един филиал на Hauser&Wirth, този път в графство Съмърсет. За целта обаче няма да се строи чисто нова и луксозна сграда, а ще се "рециклира” стара и отдавна изоставена ферма. Нейната история започва още през 1760 година, но нека се върнем на любопитните факти около галерията.

Филиалът в югозападна Англия ще бъде достижим с влак от Бристъл или посредством придвижване по английската пътна мрежа и по-конкретно - шосе А303.

Когато става дума за откриване на галерии, в които се продават произведения на изкуството, обикновено те се намират в много по-големи градове. Според собствениците на веригата Hauser&Wirth обаче, полуразрушената ферма всъщност се доближава много повече до идеята за изкуство.

"Това е прекрасно кътче от нашата планета и определено предразполага към творчество”, казват сътрудниците.

Идеята за развитието на културния живот в отдалечени региони всъщност не е нова. През 2012 Лувърът се сдоби със свой филиал в малкия френски град Ланс. И въпреки че графство Съмърсет не е район с огромни тълпи, жадни за картини, се очаква начинанието да бъде успешно.

Сградата на Hauser&Wirth е замислена не толкова като отделностояща галерия, но като голям културен център. В него ще бъде възможно пренощуване, дори за повече дни. Така хората, които имат нужда от почивка и вдъхновение, ще ги намерят в природата, заобиколени от прекрасни творби.

Авторите на проекта пък очакват над 40 хиляди посетители годишно, а ние им желаем успех, защото тази идея определено е достойна за уважение.


















Jenite.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване