01/13/13 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Георги Данаилов: Във Вселената определено няма смисъл, тя е грозна

Новата книга с есета "Цената на безсмислието" на известния български писател и драматург Георги Данаилов беше представена в книжарница "Хеликон-Витоша" в столицата.

Официалното представяне на "Цената на безсмислието" бе съпроводено от изпълнение на акустично пиано от Сокол Трайков. Литературният критик Атанас Свиленов представи книгата, като припомни, че Георги Данаилов е автор на 12 пиеси, които нашата публика харесва и че някои от тях имат дълготраен живот – "Краят остава за вас", "Съдията и жълтата роза" и др. Георги Данаилов е автор и на множество филмови сценарии, сред които "Деца играят вън", "При никого", "Хирурзи" и др.

Георги Данаилов е от най-умните, интересни и задълбочени личности в българския обществен живот, заяви Атанас Свиленов. "Цената на безсмислието" е есеистичен размисъл за света, в който живеем. Тази книга е покана да се замислим за самите нас – колко ни е удобно да се влачим по инерция и да сме подвластни на всемогъществото на политиците. Продължаваме пред очевидни глупости да стоим безчувствени и да им се подчиняваме", каза още Свиленов и призова да не бъдем безразлични към това, с което ни облъчват.

Пред БГНЕС Георги Данаилов заяви, че "Цената на безсмислието" е книга, в която става въпрос за това има ли смисъл във Вселената, а в нея определено няма смисъл, тя е грозна. Той подчерта, че заглавието е свързано с цялата книга и говори за много безсмислени дейности на човека. "София страда от някаква гигантомания. За тези огромни постройки, които се строят, са хвърлени огромни средства и съм почти сигурен, че няма да се намират купувачи за тези така наречени мол-ове", каза още Георги Данаилов, който живее в китното село Ковачевица.

На представянето на книгата присъстваха познати личности от българския обществено-културен живот, сред които актьорът Славчо Пеев, актрисите Красимира Казанджиева и Ани Бакалова, покорителят на Еверест Методи Савов, режисьорът Георги Стоянов, директорът на Българската национална филмотека Иван Павлов и др. Много от тях се наредиха с книгата за автограф от Георги Данаилов.

Предговорът към "Цената на безсмислието" е анкета на литературния критик Атанас Свиленов със самия писател. Преди почти 120 години проф. Иван Шишманов се обръща с един и същи свой въпросник към Алеко Константинов и Иван Вазов и така се раждат две много ценни изповеди. Пред присъстващите на представянето на "Цената на безсмислието" Атанас Свиленов зададе част от тези въпроси на Георги Данаилов, който отговори с цитати от "Цената на безсмислието":

Досега всичко ли си споделял за себе си или винаги има нещо, което е толкова лично, че е по-добре да си остане тайна?, попита Свиленов.

"Уверен съм, че човек и да е изпълнен с най-искрени и честни желания, не е в състояние да сподели всичко от преживяното. Просто има места в паметта ни, които остават блокирани, паметта сама ни лъже, заблуждава и представя личността ни в по-приветлива светлина. Паметта е мошеник, който се изхитрява да ни ласкае и успокоява", отговори Данаилов с цитат от книгата.


















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване