01/13/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Отбелязват траурен 20 януари в посолството на Азербайджан

Посолството на Азербайджан в София по традиция ще отбележи с траурен ден паметта на загиналите в трагичната нощ на 19 срещу 20 януари 1990 г., която влезе в историята на азербайджанския народ като кървавата януарска трагедия, съобщават от посолството. На този ден всяка година правителството на Азербайджан, държавни служители, дипломати и обикновени хора почитат с национален ден на траур жертвите на трагедията „Черният януари”. Отново ще бъде посетена алеята на мъчениците, където са погребани героите от борбата за независимост на Азербайджан. По този повод и чуждестранните дипломатически мисии на Република Азербайджан, акредитирани в своите държави, ще почетат 20 януари.

„В тези трагични дни доблестните синове и дъщери на нашия народ, за които свободата, честта и достойнството бяха над всичко, пожертваха собствения си живот, в името на свободата и независимостта на родината си - Република Азербайджан.

Трагедията на 20 януари, довела до големи загуби и избиване на невинни хора, между които старци, жени и деца, показа непреклонността и гордостта на азербайджанския народ, който се стремеше към свобода и независимост, тъй като не можеше да понесе предателската политика по отношение на Азербайджан, прилагана от бившето ръководството на СССР. Именно благодарение на твърдостта и непреклонността на духа на азербайджанския народ ние възстановихме нашата независимост, към която се стремяхме през дългите години на тоталитарен режим.

Макар, че са минали 23 години от тези кървави събития, всяка година азербайджанския народ отбелязва трагедията на 20 януари, която е увековечена в паметта на нашия народ, като ден на национален траур”, се казва в съобщението на посолство по повод предстоящото честване.

През нощта на 19 срещу 20 януари 1990 г., без да се обявява извънредното положение с указ на ръководството на CCCР, съветските военни и специалните части нахлуват в град Баку и някои региони на страната за наказание на населението, което е събрано по улиците в знак на протест срещу опитите на Армения за нарушаване на териториалната цялостност на Азербайджан. А също така срещу несправедлива и пристрастна политика на лидерите на бившия Съветски съюз срещу азербайджанския народ.

Танковете и бронетранспортьорите унищожават всичко по пътя си. Стреля се по хората по улиците, обществения транспорт, в собствените им домове, дори са стреля по линейките, които извозват ранените.

Същата вечер 133 души са убити, над 600 човека ранени, над 800 човека незаконно арестувани, много от тях изчезват. В тези трагични дни стотици смели деца жертват живота си в името на независимостта на страната и свободата на народа.

Трагичното събитие през януари 1990 г. не успява да прекъсне волята на азербайджанския народ, желанието да се бори за национално освобождение.

.

--
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване