01/16/13 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Как заглъхват плахите реформи на Медведев

Дмитрий Медведев с партийния билет от “Единая Росия”. Снимка: официален сайт

Експерти от независимия руски Комитет за граждански инициативи (КГИ) смятат, че политическите реформи, започнати преди година от тогавашния президент Дмитрий Медведев, не са достигнали предначертаната си цел - разширяване на представителството на политическите интереси на руснаците в структурите на властта посредством засилване на политическата конкуренция, пише днес руският вестник “Комерсант”.

Вследствие на либерализирането на режима за регистрация на партии и другите реформи на Медведев, гражданите, привързани към европейските канони на демокрацията, бяха разочаровани от партиите, изборите и парламентаризма. Но експертите от КГИ не знаят какво да препоръчат на Кремъл за извеждане на обществото от кризата на доверие в институциите на властта.

В аналитичния доклад на КГИ, озаглавен “Първи резултати от партийната и избирателната реформа от 2012 г.”, се подчертава, че лавинообразното умножаване на партиите (от седем в началото на 2010 г. до 54 сега), съвсем не е повлияло на политическата конкуренция.

От една страна властта рязко е облекчила достъпа на партиите до избори, но от друга това не е променило отношението на руснаците нито към партиите, нито към изборите. За това може да се съди по намаляващата избирателна активност, а участието на гражданите в регионалните и общинските избори се е доближило до критична точка, пише в доклада, цитиран от “Комерсант”.

По същата тема “Ведомости” привежда думите на Аркадий Любарев, ръководител на екипа, изготвил доклада, че възстановяването на преките избори за губернатори, но при наличието на “муниципален филтър”, е било по-скоро имитация, отколкото реален избор.

Според Лобарев реформата до голяма степен е носела имитационен характер, новите закони не са засегнали ключови препятствия пред демократичните избори, а пропутинската партия “Единна Русия” сама е избирала конкурентите на своите кандидати и то предимно от средите на “опитомената опозиция”.

Вестникът цитира и експерта по избирателно право Андрей Бузин, според когото миналогодишната реформа отразява представите на кремълската администрация как трябва да изглежда политическата система. Кремъл компенсира всички свои отстъпки чрез нововъведения от сорта на гласуване в един ден през септември и съставяне на избирателни комисии с мандат пет години напред, смята той, цитиран от вестника.

Възстановяването на изборите за губернатори и едновременно с това въвеждането на филтър е уникален случай на едновременни реформа и контрареформа, твърди политологът Андрей Макаркин. Но по думите на Лидия Шиманова, директор на асоциацията “Голос”, връщането на губернаторските избори все пак може да се смята за “пробив” и тази избори ще имат значение в бъдещето, пише “Ведомости”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване