01/16/13 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Скоро ще наблюдаваме Земята от Космоса почти в реално време

Светът ще може скоро да наблюдава Земята от Космоса на живо почти в реално време, съобщава в.“Фигаро“. Канадската компания UrtheCast в момента изработва и ще инсталира до есента на Международната космическа станция две камери , които ще правят снимки и видео с честота 3,25 кадъра в секунда. Заснетото ще бъде излъчено на живо на интерфейс между Youtube et Google Earth. Дефиницията на изображенията ще варира между 1 и 5 м, според избраните параметри. Това е достатъчно, за да се видят добре улици и сгради, без да може да се идентифицират хората. Това пък ще избегне проблема с правата, пред който е изправена Google Street View, например. Изображенията ще бъдат предавани няколко пъти на ден , когато МКС мине вертикално над различни центрове за съхранение на данните, разположени по света.
Скот Ларсън, един от авторите на проекта, смята, че ще има не повече от няколко часа разлика между направата на снимките и разпространението им.
Канадската компания е събрала средствата за камерите (осигурени от Rutherford Appleton Laboratory) и също е подписала договор с руската космическа агенция , съобщава изданието. „Роскосмос“ ще се ангажира да достави съоръженията безплатно на МКС чрез два полета на кораби „Союз“, вероятно през есента.
UrtheCast смята в същото време да продава информацията на предприятия и медии.
Проблемът е , че камерите ще са на борда на МКС, която има фиксирана орбита и компанията няма да може да гарантира на потенциалните клиенти искания от тях момент на заснемане. Освен това, няма да може да се вижда цялата Земя, специално тази част, която е над линията Нотингам - Берлин – Варшава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване