01/23/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

„Росатом”: Цената на двата енергоблока на АЕЦ „Белене” беше 6,3 млрд. евро през 2010 година


Изказванията на министър-председателя на България Бойко Борисов за това, че за реализацията на проекта АЕЦ „Белене” от държавния бюджет са необходими 10 млрд. евро, предизвикват огромно учудване. За това в телефонно интервю пред кореспондента на ИТАР-ТАСС съобщи директорът на Департамента за връзки с обществеността на „Росатом” Сергей Новиков, който коментира скорошните изявления на членове на правителството на България за това, колко е скъп този проект за редовия данъкоплатец. „През 2010 година по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допускат разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ „Белене”, каза Новиков. През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим АЕЦ фактически със собствени привлечени средства. Българската страна, на свой ред, в зависимост от този пакет, който оставяше за себе си (51%), би покрила съответния дял от разходите за сметка на приходите от продажбата на произведената от централата електроенергия с примерен срок на възвръщаемост около 19 години. Така нямаше да бъде похарчен нито един лев от държавния бюджет”.
Представителят на „Росатом” допълни, че по време на преговорите в Москва през 2010 година, българската страна е заела странна позиция, заявявайки, че „щом централата функционира на територията на България, тогава и всички приходи трябва да постъпват в държавния бюджет”.
 „Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да продава електроенергия на печалба и така да се разплати с всички участници в проекта”,  подчерта Новиков.
„Решението да не се работи по такава изгодна схема бе прието именно от правителството на Бойко Борисов, а не от предишни правителства или пък от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи централата, за изграждането на която от бюджета на страната не би бил похарчен и един лев”, отбеляза Новиков, след което добави, че условията на българската държава за мажоритарен дял от (51%) в проекта и за привличане на чуждестранни инвеститори „Росатом” също е бил готов да изпълни.
„Що се отнася до дискусията за цената на АЕЦ „Белене”, тук също трябва да напомним, че отново през 2010 година цената за строителството на двата енергоблока беше 6 млрд. 297 млн. евро. И министър-председателят това го знае.
Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ от 10 млрд.  – това си е чиста спекулация с цифрите. Ако в стойността на проекта бъде включена съпътстващата инфраструктура – електромрежи, които трябва да бъдат изградени, град, който трябва да бъде построен, тогава обемът на разходите може де бъде генериран безкрайно. Само че не е редно това да се счита за цена на централата”, подчерта представителят на „Росатом”.


Стратегическият инвеститор в АЕЦ „Белене” – немският концерн RWE – се отказа през 2009 година от участие в проекта поради липсата на потвърждение от страна на Националната електрическа компания (НЕК) на България на готовността си да финансира своя проектен дял, каза още Сергей Новиков.
„Директорът на RWE Юрген Гросман в свое писмо до НЕК през 2009 година съобщи, че въпреки проведените преговори, от българска страна така и не са били постигнати условията за финансиране на проекта. Поради неопределеността на София, RWE е бил принуден да напусне проекта,  при това в процеса на работа над АЕЦ „Белене” концернът отбелязва нейното високо технологично ниво, което отговаря на международните стандарти”, добави Новиков и се позова на разкритата от българските чиновници преписка.

„Тези документи, които са били публикувани от българския министър Добрев свидетелстват за това, че RWE е потвърдил по време на финансова криза наличието на инвестиционен ресурс  в размер на 10,59 млрд. евро и е бил готов да започне работа по проекта, но немската страна е помолила да бъде потвърдена възможността българската страна да финансира своя дял. Сроковете за преговорите обаче не са били спазени. А от НЕК така и не са били изпратени гаранции за финансирането.

Липсата на средства принудила министър-председателя на България Бойко Борисов да предяви условието за финансиране на проекта без пари от българския бюджет.
Това условие е било изпълнено, но Борисов взел решение проекта да не бъде реализиран, очевидно, не по икономически съображения”, разясни ситуацията представителят на „Росатом”.

Според него въпреки че в България на 27 януари предстои провеждане на референдум по въпроса за изграждането на нови ядрени мощности в републиката, последна дума ще има правителството.

 „Тук има много политически игри около проекта. Въпросът, който се задава на референдума, не засяга пряко АЕЦ „Белене”. И това е било направено съзнателно. Той може да бъде проектиран върху 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, и затова аз мисля, че даже ако гласуването е положително и бъде достигнат необходимия праг на гласувалите, все пак всички решения ще зависят от правителството”, каза той в заключение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване