08/15/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

"Росатом" засилва натиска за изграждането на АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" очаква да получи предложенията на българската Национална електрическа компания (НЕК) във връзка с изпратените от „Атомстройекспорт“ до НЕК предложения за продължаване срока на действие на Споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене" до 1 декември 2011 г.
В отговор изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов увери, че проектът на документа ще бъде анализиран и предаден за съгласуване на консултанта на проекта HSBC, Българския енергиен холдинг и в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България. Отговор на руското предложение обаче от страна на НЕК вчера не бе даден до редакционното приключване на броя.
България и Русия започнаха на 10 август преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", съхранявано там от 1991 г. В преговорите участват представители на „Атомстройекспорт“, компанията майка „Росатом“ и българската Национална електрическа компания. Повод за преговорите са претенциите на НЕК към „Атомстройекспорт“ по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума от 61 милиона евро, докато според руската компания сумата не е повече от 40,2 млн. евро.
Преговорите идват, след като АСЕ заведе съдебен иск за 58 млн. евро срещу НЕК за неплатено изработено ново оборудване на ядрения проект. На 11 август „Атомстройекспорт“ обяви, че ще преговаря за цената на старото оборудване, но само ако се продължи проектът за АЕЦ „Белене“.
Затова Русия предложи кредит, който би дал възможност да се започне работа по проекта, но становището на консултанта по проекта - британската банка HSBC, се очаква не по-рано от 15 септември. Освен това българското правителство настоява да бъде намалена цената на АЕЦ - "Росатом" заяви, че е готов да построи "Белене" не по-евтино от 6,3 милиарда евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване