01/27/13 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Всеки се писа победител в референдума, а всъщност той се провали

Снимка: е-вестник

Медиите се оказаха напълно неподготвени и некомпетентни да коментират референдума. Според приказките по телевизиите, народът е решил, че трябва да се строи АЕЦ „Белене”, щото 60% били гласували с ДА.

Но не е така. Най-напред нямаше въпрос за АЕЦ в „Белене”. Въпросът беше редактиран от ГЕРБ, с което те до голяма степен обезсмислиха референдума. Но, по-важното е, че според закона, приет от предишния парламент, референдумът е валиден, ако на него гласуват толкова хора, колкото на последните избори.

Последните избори са президентските, на които гласуваха 62% от избирателите. Тоест – сегашният референдум с 21% гласували е сериозен провал.

Някой ще каже – 62% е твърде висок процент. В повечето законодателства в Европа за валиден се смята референдум с над 50% гласували избиратели.

Но и по такъв показател референдумът за АЕЦ у нас е провал. Значително мнозинство е решило, че това е маловажен или безсмислен въпрос, от който нищо няма да последва.

Пак според закона, ако участвалите в гласуването са над 20%, поставеният в него проблем трябва да се разгледа в парламента. Но резултатите нямат задължителен характер, от тях не следва задължително решение, че в конкретния случай трябва да се строи нова АЕЦ.

С извинение, политиците превърнаха този референдум в мерене на пишки. Това го опорочи. От БСП обявиха, че референдумът е голямо поражение за Борисов, вот на недоверие и т. н. Привидя им се, че на изборите могат да бият с 60 на 40 ГЕРБ.

Снимка: е-вестник

От ГЕРБ пък трескаво обявиха, че БСП не е получила по-голяма подкрепа на този референдум, в сравнение с последните избори.

И всички останали партии използваха референдума като аргумент срещу другите.

А въпросът е да се строят ли ядрени мощности. Въпрос на безопасност и енергийни сметки. Който обаче години наред е политизиран. Затова сега имаше политическо участие в гласуването и непартиен отказ от гласуване.

Впрочем, ако се смята позицията на партията „България на гражданите” на Меглена Кунева, тя е най-големият победител, защото призова за бойкот на референдума.

Само че и тя не успя - около 40% от симпатизантите на нейната партия, според социологическите сондажи, са гласували - повечето с ДА, по-малко - с НЕ.

Референдумът е най-демократичната процедура, но у нас той не беше предшестван от действителна дискусия конкретно по въпроса, а от политически дебати и партийни нападки.

Години наред общественото мнение е манипулирано за нуждата от АЕЦ. Медиите са обслужвали т. нар. ядрено и енергийно лоби повече от 15 години. Договори за реклама, финансиране на конкретни журналисти, писатели и др.

Финансиране на кампании с руски пари и т. н. Клевети и манипулации, че който е против АЕЦ, работи за „американците”.

Снимка: е-вестник

В дискусиите преди референдума не се чуха конкретните аргументи доколко има нужда от АЕЦ – не само в Белене, а и от нов блок в Козлодуй.

Повечето хора станаха жертва на разпространявани от години заблуди. АЕЦ вече не е равно на евтин ток. Токът от „Козлодуй” може да е евтин, но от нова АЕЦ ще е няколко пъти по-скъп.

Така на този референдум мнозинство от балами, които са излъгани за евтин ток, и от провинциалисти, които си мислят, че е голям технологичен прогрес и национална гордост да цепиш атома с руски топор, победиха.

Те са само около 900 000 гласа, но достатъчно, за да оставят историческо свидетелство, че българите сме по-глупава нация от Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Швеция, Латвия, Гърция, Сърбия. И отиваме там, откъдето другите се връщат.

Защото всички тези страни по една или друга причина са се отказали от АЕЦ. Някъде въобще не са допуснали АЕЦ, другаде са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване