01/28/13 15:26
(http://www.klassa.bg/)

Марио Монти твърдо подкрепя спасяването на най-старата банка в света

Италианският премиер Марио Монти потвърди в понеделник подкрепата си за реакцията на централната банка (Bank of Italy) в скандала с кредитора Monte dei Paschi и приветства признаците, че затруднената финансова институция търси свеж капитал и инвеститори.
Председателят й Алесандро Профумо, който бе назначен миналата година със задачата да върне рентабилността на Monte dei Paschi, заяви в неделя, че се търси дългосрочен инвеститор. „Нуждаем се от допълнителен капитал“, призна той по време на токшоу по италианския телевизионен канал La7. Monte dei Paschi, която е третият по големина кредитор в Италия и най-старият в света, се бори за оцеляването си, след като разкри загуби за 720 млн. евро от сложни деривати и структурирани финансови транзакции, натрупани между 2006 г. и 2009 г. Bank of Italy одобри в събота молбата на банката за държавна помощ в размер на 3,9 млрд. евро под формата на облигации, които ще бъдат емитирани до края на февруари.
Съдействието би трябвало да покрие най-належащите финансови нужди на затруднената институция, но провокира спекулации, че може да се стигне до национализация, ако положението не се подобри. В понеделник акциите на компанията скочиха с над 6% при отварянето на борсите, след като инвеститорите предпочетоха да се концентрират върху перспективата за смени в ръководството на банката. „Връщането на инвеститорския интерес може да бъде свързано с вероятността от радикални промени в управлението, които сегашните трусове в банката биха могли да предизвикат в средносрочен план“, се казва в коментар на Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane (ICBPI).
Проблемите тръгват от придобиването на конкурента Banca Antonveneta за 9 млрд. евро в кеш през 2007 г., малко преди глобалната финансова криза да удари. Монти повтори подкрепата си за Bank of Italy и бившия й управител Марио Драги, а сега президент на ЕЦБ, който бе отговорен за надзора при сключването на въпросните сделки. „Искам да потвърдя пълното си доверие в централната банка и в бившите и настоящите й ръководители“, казва той. Въпросът стана част от предизборната кампания за парламентарния вот на 24-25 февруари заради тясната връзка между банката и политици от лявоцентристката Демократическа партия. Формацията води в социологическите проучвания, а съперниците й се опитват да я свържат със скандала.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване