01/29/13 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Saipem ще прави инженерното проучване за "Набуко Запад"

"Набуко газ пайплайн интернешънъл" подписа договор за инженерно проектиране (Front End Engineering & Design - FEED) с компанията Saipem за тръбопровода "Набуко Запад", съобщиха от "Набуко" в понеделник вечерта.
Saipem бе избрана след открита тръжна процедура, която стартира през септември 2012 г. Договорът включва извършването на всички дейности по инжeнеринга на 48-инчовия, 1326-километров тръбопровод. В задачата са включени и стратегически анализ на данни и информация и оценка на риска, за правилно позициониране на ресурсите по трасето с цел успешно финализиране на проекта без прекъсвания.
Новата оценка се налага, след като през юни месец на миналата година консорциумът "Шах Дениз" избра трасето "Набуко Запад" като Централноевропейски маршрут за износ на газ. Новият анализ ще стъпи на съществуващите инжeнерни данни за 56-инчовия, 3900-километров първоначален вариант за тръбопровода "Набуко".
През януари 2013 г. акционерите в "Набуко" подписаха с акционерите в газовото находище "Шах Дениз" Споразумение за сътрудничество, опции за придобиване на дял и финансиране. Тръбопроводът "Набуко Запад" се планира да пренася каспийски газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен. "Набуко Запад" е идеално позициониран като част от Южния европейски газов коридор, за да диверсифицира газовите доставки до 500 млн. потенциални потребители в разрастващите се икономики на Югоизточна и Западна Европа.
Във вторник изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов съобщи, че през 2013 г. България ще подпише договор за внос на азербайджански природен газ. Предвижда се той да визира количества, които да могет да задоволят вътрешното търсене, което е не по-малко от 3 млрд. куб. м. Гогов уточни, че договорът ще стане реалност след като към "Набуко Запад" се присъедини и консорцуимът "Шах Дениз", който добива азерски газ. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване