01/29/13 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: British? You’ll like it here*

Кампанията на Острова: “При нас е студено и влажно; Елате тук и почистете тоалетната”

Лошо време, безработица и ниски заплати – така британското правителство ще “рекламира” страната си сред българи и румънци. Целта е да възпрат вълна от имигранти от източна Европа, с която се предполага, че ще се сблъска кралството след 2014-та.

Тогава отпада забраната за пътуване и различни организации изчисляват, че между 250 и 750 хиляди ще опаковат куфарите в търсене на по-добър живот. Тези цифри, разбира се, са крайно преувеличени и най-вероятно ще има само леко покачване на заминаващите.

Страхът от толкова много имигранти обаче кара правителство им да взима крайни мерки. В целия този абсурд е интересно да се види какви недостатъци може да измисли толкова горд народ като британците за собствената си страна. Ще следя кампанията с интерес.

Смятам обаче, че до тук са доста убедителни – Великобритания е наистина мрачна и опасна страна с явни икономически проблеми. Затова нека протегнем ръка и да ги поканим в България. У нас вече има около 3000 постоянно живущи британци. Дори направихме карта с Британското посолство преди време.

На страницата им има напътствия как да се пренесе човек, а доста англичани имат имоти у нас. Защо да не убедим повечето им пенсионери да дойдат – могат да си получава пенсията и тук, а у нас е по-евтино, по-спокойно, природата е по-чиста и времето е добро.

Може дори да направим брошури и да заснемем клипове с британци и личните им аргументи да се изнесат от UK. Има няколко блога по темата. Ще им покажем и причините да научат български език. Въобще възможностите са много.

Освен като пародия на британската фобия от имигрантите, една ответна кампания би имала и доста положителен ефект за българския туризъм. А и кой знае – може наистина да се пренесат повече семейства.

————
* Британец? Тук ще ви хареса. – препратка към заглавието в Guardian “Immigration: Romanian or Bulgarian? You won’t like it here”.

От блога на Боян Юруков

Британските вестници: “Не идвайте тук! Пълно е с алкохолици, фашисти…”


Плановете на британското правителство да проведе скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, втори ден са в центъра на вниманието на местните медии.

Вестник “Гардиън” е обявил кампания, в която читателите на изданието могат да дават предложения за кампанията (виж галерията). Някои от слоганите са:

“Елате тук и почистете тоалетната. Великобритания е пълна с професии, за които използваме чужденци. Не ни благодарете!”

“Не идвайте във Великобритания! Пълно е! … със: алкохолици, азбест, лоши строежи, епископи, британци, хулиганчета, списание “Клозър”, корумпирани политици, съкращения, “Дейли Мейл”, съмнителни учени, наркотици с глупави имена, пияници, умиращи пчели, умиращи дървета, Англия, фашисти, дебеловрати глупаци, чужденци, Джордж Осборн. Ние мразим себе си - сигурно ще мразим и вас.”

Вестник “Дейли мейл” коментира, че кампанията ще се съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата, иронично отбелязва изданието и задава въпроса колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?

Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са “направени от злато”. Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час ...

Публикувана на 01/29/13 23:23 http://e-vestnik.bg/16718/v-desetkata-british-youll-like-it-here/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване